Reumatologie
Reumatologia este o ramură specializată a medicinei care cuprinde diagnosticul și tratamentul bolilor reumatice. Aceste condiții pot cauza dureri articulare, rigiditate musculară și umflături în jurul articulațiilor afectate, precum și oboseală, probleme osoase și alte simptome generale.
Reumatologia este importantă deoarece bolile reumatice pot provoca dureri intolerabile, dizabilități și reducerea calității vieții pentru cei afectați de ele. Aceste condiții pot duce, de asemenea, la alte probleme de sănătate, cum ar fi deteriorarea și deformarea articulațiilor, dacă rămân netratate.
Care este rolul reumatologilor?
Un reumatolog este un specialist medical care a primit pregătire suplimentară în diagnosticul și tratamentul bolilor care afectează oasele, articulațiile, mușchii, ligamentele și tendoanele. Aceste condiții sunt cunoscută sub denumirea de „reumatism” și pot cauza durere, rigiditate, umflături și chiar deformări articulare. Semnul distinctiv al bolilor autoimune sistemice este un sistem imunitar care atacă organismul, provocând inflamație și leziuni organelor. Câteva exemple comune ale acestor boli includ artrita reumatoidă, lupusul, sindromul Sjögren, sclerodermia, polimiozita și vasculita.
Reumatologii utilizează o abordare holistică în tratarea acestor condiții, integrând intervenții medicale, teste diagnostice și modificări ale stilului de viață. Ei lucrează îndeaproape cu pacienții lor pentru a dezvolta planuri personalizate de tratament care gestionează eficient simptomele, previn leziunile pe termen lung și îmbunătățesc sănătatea generală. Spre deosebire de chirurgii ortopezi, care efectuează proceduri chirurgicale, reumatologii se bazează pe tratamente non-chirurgicale precum medicamentele, terapia fizică și injecțiile articulare.
Care sunt câteva dintre bolile reumatice comune?
Reumatologia este un domeniu critic în medicină care ajută la îmbunătățirea vieții persoanelor cu boli reumatice, oferindu-le îngrijirea și sprijinul necesare pentru a-și gestiona afecțiunile și a menține o bună calitate a vieții. Puteți găsi mai multe informații despre bolile reumatice în restul articolului.
Osteoartrita
Osteoartrita (OA) este o boală articulară degenerativă cauzată de deteriorarea țesutului care amortizează capetele oaselor într-o articulație numită cartilaj. Este cea mai răspândită formă de artrită. OA poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la adulții mai în vârstă, în special la cei peste 50 de ani, și la persoanele care au un istoric familial al afecțiunii sau care au suferit leziuni articulare.
Principalele simptome provocate de OA sunt durerea intolerabilă a articulației afectate și ulterior apariția rigidității și umflăturii. Aceste simptome se agravează în mod tipic cu activitatea și se ameliorează cu odihna. Alte simptome ale OA pot include:
- Mișcarea articulației provoacă senzații de frecare,
- Reducerea amplitudinii de mișcare în articulația afectată,
- Slăbiciune sau instabilitate în articulația afectată,
Deformitatea articulației afectate, - Oboseală,
OA este diagnosticată în mod tipic pe baza unei combinații de factori, inclusiv examinarea fizică, revizuirea istoricului medical al pacientului și teste de imagistică precum radiografiile sau scanările RMN. OA nu poate fi vindecată, dar poate fi gestionată printr-o combinație de medicamente, terapie fizică și schimbări ale stilului de viață precum pierderea în greutate și exercițiile fizice.
Guta
Guta este o boală reumatică provocată de acumularea de cristale de acid uric în articulații. De obicei afectează degetul mare de la picior, dar s-a observat că afectează și genunchii, încheieturile și alte articulații. Guta este mai frecventă la bărbați decât la femei și tinde să apară la persoanele supraponderale sau la cele care au tensiune arterială crescută sau alte afecțiuni medicale care afectează rinichii sau metabolismul.
Semnul principal al gutei este durerea bruscă și severă a articulației afectate. Articulația poate fi, de asemenea, roșie, umflată și sensibilă la atingere. Primele 24 de ore după ce boala te afectează vin cu cea mai mare durere. Aceasta poate dura câteva zile. Alte simptome ale gutei pot include:
- Febra,
- Oboseală,
- Slăbiciune,
- Durere
Guta este diagnosticată pe baza unei combinații de factori, inclusiv examinarea fizică, revizuirea istoricului medical al pacientului și teste de laborator care vor ajuta reumatologii să determine nivelul de acid uric din sânge. Tratamentul pentru gută implică în mod tipic o combinație de medicamente care vor ajuta la reducerea inflamației și a durerii și schimbări ale stilului de viață precum pierderea în greutate și o dietă săracă în purine (substanțe găsite în anumite alimente precum carne roșie care pot crește nivelul de acid uric). Guta este în general tratată prin utilizarea de medicamente care includ AINS-uri care ajută la reducerea inflamației, corticosteroizi și orice alt medicament sau tratament care este necesar pentru a bloca producția de acid uric sau pentru a-l elimina din organism.
Artrita Reumatoidă
Artrita reumatoidă este o boală autoimună cronică caracterizată prin inflamație și deteriorare a articulațiilor, precum și a altor părți ale corpului cum ar fi plămânii, inima și ochii. Sistemul imunitar atacă greșit celulele sănătoase, cauzând durere, instabilitate și deformări în articulațiile afectate, în mod tipic în mâini, încheieturi și genunchi. Inflamația afectează învelișurile articulare, ducând la leziuni tisulare. Artrita reumatoidă este observată să fie mai frecventă la femei decât la bărbați și se dezvoltă de obicei între vârstele de 30 și 60 de ani.
Principalele simptome ale RA sunt durerea în articulațiile afectate însoțită de umflături și rigiditate. Aceste simptome sunt de obicei mai rele când te trezești și după un timp de inactivitate. Alte simptome ale RA pot include:
- Oboseală,
- Febra,
- Reducerea semnificativă a apetitului,
- Pierderea în greutate neexplicată,
- Slăbiciune,
- Durere în mai mult de o articulație,
Artrita reumatoidă (RA) este o boală autoimună cronică care afectează articulațiile și cauzează inflamație și durere. Diagnosticarea și tratamentul precoce sunt foarte importante, deoarece întârzierea poate duce la dificultăți în controlul bolii. Au existat progrese semnificative în tratamentul RA cu introducerea medicamentelor biologice și apariția unor noi tratamente, dar este important să se mențină tratamentul pe durata bolii. Tratamentul ar trebui să fie personalizat pentru fiecare pacient în funcție de starealor și de gravitatea bolii. Pacienții trebuie să urmeze dozele de medicamente prescrise de medicul lor și să evite să facă schimbări pe cont propriu. Tratamentul trebuie să țină cont și de educația pacientului și a familiei, nutriție, terapie fizică, exerciții fizice, suport psihologic și reabilitare socială și economică. Pacienții cu RA ar trebui să abordeze condiția lor holistic și să fie bine informați despre opțiunile de tratament.
Spondilita anchilozantă
Spondilita anchilozantă (AS) este inflamația coloanei vertebrale și a articulațiilor sacroiliace. Afectează în principal coloana vertebrală, dar poate afecta și alte articulații și organe din corp. AS este mai frecventă la bărbați decât la femei și se dezvoltă de obicei la persoanele între 15 și 30 de ani.
Principalele simptome ale AS sunt durerea și rigiditatea care apar în șoldurile și regiunea lombară. Aceste simptome se pot ameliora cu activitatea, dar revin adesea după odihnă. Alte simptome ale AS pot include:
- Durere în piept sau dificultăți în respirație,
- Oboseală,
- Reducerea flexibilității și amplitudinii de mișcare în coloana vertebrală
- Spatele inferior,
- Inflamația entezelor (punctele unde tendoanele sau ligamentele se atașează de os)
Scopul tratamentului pentru AS este de a reduce inflamația, de a îmbunătăți mobilitatea și de a preveni sau încetini progresia bolii. Tratamentul pentru AS implică adesea o combinație de medicamente și schimbări ale stilului de viață. Medicamentele folosite pentru tratarea AS includ antiinflamatoarele nonsteroidiene (AINS), medicamentele antireumatice modificatoare ale bolii (DMARD-uri) și biologicele. DMARD-urile sunt medicamente care lucrează pentru a reduce rata de progresie a bolii și ajută la prevenirea leziunilor articulare. Biologicele sunt medicamente care sunt realizate din celule vii și sunt concepute pentru a viza sistemul imunitar și părțile acestuia care cauzează efecte adverse precum inflamația.
Schimbările de stil de viață și terapia fizică pot fi, de asemenea, utile în îmbunătățirea mobilității și reducerea durerii.
Vasculita
Vasculita este un grup de boli rare care provoacă inflamația vaselor de sânge, afectând arterele și venele. Cauzele vasculitei nu sunt în general cunoscute, iar simptomele, severitatea și durata variază foarte mult în funcție de tip. Boala poate provoca o circulație slabă a sângelui în diferite părți ale corpului, conducând la o gamă largă de semne și simptome precum dificultăți în respirație, amorțeală sau slăbiciune într-o mână sau picior și probleme ale pielii. Vasculita poate fi ușoară sau severă, cu un risc de episoade repetate pe parcursul a mai multor ani. Reumatologii sunt specialiștii care de obicei îndrumă îngrijirea pacienților, dar pacienții pot avea nevoie și de consultarea altor specialiști precum dermatologi, neurologi sau medici de rinichi, în funcție de organele afectate.
Formular de contact
Comments are closed