Psihiatrie
Ramura care oferă servicii în domeniul sănătății mintale și al bolilor este psihiatria. Această disciplină a medicinei se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratarea bolilor mintale. În psihiatrie, este posibil să se diagnosticheze și să se trateze o gamă largă de boli precum depresia, schizofrenia, tulburarea bipolară, tulburările de panică, tulburările de anxietate, tulburările de personalitate, dependențele și fobiile. Aceste boli sunt de obicei manifestate prin diferențe în gândire, comportament și dispoziție. Unele infecții, trăsături genetice și factori de mediu pot cauza tulburări mintale. Tratamentul timpuriu al bolilor mintale previne în mare măsură unele complicații, care pot fi fatale. Mai ales în cazul bolilor cronice precum cancerul, starea mentală precară reduce rata de succes în tratarea bolii. În plus, nu întotdeauna oamenii își pot antrena singuri, dezvolta diverse metode pentru a-și îmbunătăți starea mentală și a dobândi capacitatea de a lupta împotriva bolilor mintale. Tratamentul bolilor mintale este atât de dificil fără suport psihiatric. Se recomandă să se obțină suport individual sau în grup de la un specialist pentru diagnostic și planificare ulterioară a tratamentului.
Ce este psihiatria?
Departamentul de psihiatrie se specializează în sănătatea mintală și bolile acesteia. În departamentele de psihiatrie, profesioniștii în sănătate, constând din psihiatri și psihologi clinicieni, oferă suport pacienților cu tulburări mentale. Domeniul psihiatriei este împărțit în două părți, psihiatria pentru copii și adolescenți și psihiatria pentru adulți. Psihiatria pentru adulți se ocupă de sănătatea mintală a persoanelor cu vârsta de 18 ani și peste, în timp ce Psihiatria pentru Copii și Adolescenți tratează bolile mintale la copii și adolescenți. În clinicile de psihiatrie, se pot aplica consilierea pentru copii și familiile lor, consilierea specială pentru adolescenți, teste personalizate, teste de inteligență și teste de dezvoltare pentru copii (MMPI, TAT, WISC-R) și terapii de joacă. Psihoterapia, terapiile comportamentale cognitive (CBT), desensibilizarea și reprocesarea prin mișcări oculare (EMDR), planificate în funcție de nevoile clienților, sunt cele mai frecvente metode de tratament aplicate.
Cine este un psihiatru?
Psihiatrii sunt medici care au absolvit pregătirea de specialitate în domeniul sănătății mintale și al bolilor. În afară de psihiatri, psihologii, specialiștii în consiliere și îndrumare psihologică pot, de asemenea, să activeze în domeniul sănătății mintale. Diferența cea mai importantă între psihiatri și psihologi și consilieri psihologici este că psihiatrii sunt medici cu calificare medicală și se specializează în acest domeniu prin obținerea unei pregătiri avansate. Din acest motiv, spre deosebire de alți consilieri psihologici, psihiatrii pot prescrie medicamente și pot aplica alte metode de tratament medical în cea mai bună modalitate.
Ce deosebește un psihiatru de un psiholog?
Psihiatrii beneficiază de 4 ani de specializare în sănătatea mintală și bolile, după ce au absolvit 6 ani de studii medicale. Medicii care își finalizează pregătirea de specialitate primesc titlul de psihiatru. Ei pot prescrie medicamente și sunt experți în abordările de tratament non-farmacologice, precum psihoterapia, terapia electroconvulsivă (ECT), precum și tratamentele farmacologice. Pe de altă parte, psihologii urmează o educație de licență de 4 ani în psihologie și, pentru a obține titlul de psiholog clinic, trebuie să își finalizeze studiile de masterat în psihologie clinică. Din cauza lipsei specializării în medicină, psihologii nu pot prescrie medicamente. Ei progresează prin abordări de tratament precum psihoterapia și ședințele.
Care sunt practicile diferite în psihiatrie?
Psihiatrii pot folosi teste de laborator sau teste de imagistică precum RMN și CT, precum și diverse teste psihologice pentru a confirma starea de sănătate mintală a pacienților. Consultările cu pacienții și alte teste îi ajută pe medici să înțeleagă starea de sănătate fizică și mentală a unui pacient și să le explice acestea pacienților și, dacă este necesar, familiilor acestora. Diagnosticul suplimentar cu evaluarea datelor medicale și psihologice ale pacientului îi ajută să creeze un plan de tratament personalizat împreună cu pacienții.
Psihiatrii folosesc instrumente de diagnosticare internaționale valide pregătite de asociațiile de psihologie autorizate și experte, care includ diverse criterii pentru a diagnostica tulburările mintale. Printre ele, unul dintre cele mai utilizate și cunoscute este Manualul Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mentale (DSM).
Există mai multe aplicații diferite în psihiatrie, dintre care unele includ:
- Procesul de medicamentație: Psihiatrii pot prescrie anumite medicamente pentru tratamentul bolilor mintale. Antidepresivele, antipsihoticele, stabilizatorii de dispoziție și sedativele sunt unele dintre medicamentele care pot fi utilizate.
- Terapie: Psihiatrii și psihologii clinicieni se specializează în terapia prin vorbire, cum ar fi terapia comportamentală cognitivă (TCC) și alte terapii bazate pe dovezi. Terapiile care dau rezultate foarte bune în unele tulburări mintale sunt de asemenea frecvent preferate pentru a crește succesul tratamentului medicamentos.
- Psihoanaliză: Psihoanaliza este o abordare de tratament bazată pe teoria psihanalitică care își propune să înțeleagă mintea inconștientă și să rezolve conflictele trecute.
- Terapia electroconvulsivă (TEC): Este un procedeu care implică trecerea curentilor electrice prin creier sub anestezie generală, care poate fi aplicată elective în tratamentul unor boli mintale severe precum depresia severă și schizofrenia, și mai ales la pacienții cu tendințe suicidale.
- Stimularea magnetică transcraniană (SMT): SMT este o metodă folosită pentru a stimula celulele nervoase din creier, în special pentru a îmbunătăți simptomele depresiei majore.
- Îngrijirea bazată pe spital: Unii psihiatri lucrează în cadrele spitalicești, oferind îngrijire individelor în spitalele psihiatrice sau unitățile de internare.
Cum tratează psihiatrii pacienții?
Psihiatrii folosesc diverse forme de terapie prin vorbire, diferite intervenții psihosociale și tratamente precum medicamentele, în funcție de nevoile fiecărui pacient. Conversația detaliată între un terapeut și un pacient se numește psihoterapie sau terapie prin vorbire. Aceasta implică abordarea tulburărilor de dispoziție și a bolilor mintale și sugerarea practicilor de viață pentru a le depăși. Psihoterapia îmbunătățește capacitatea pacienților de a funcționa prin reducerea sau eliminarea simptomelor care sunt deranjante sau care limitează activitățile zilnice.
Terapiile psihologice pot ajuta pacienții să-și schimbe gândirea sau comportamentul. Aceasta permite analiza impactului relațiilor și evenimentelor anterioare care au condus la comportamentul actual. O terapie țintită poate permite indivizilor să dobândească abilități de gestionare a stresului, să se educe și să dobândească abilități eficiente de rezolvare a problemelor. Psihoanaliza individuală este o terapie în care un psihiatru desfășoară ședințe frecvente pe o perioadă extinsă de timp pentru rezultate de intensitate mare. Durata tratamentului și cantitatea de ședințe variază în funcție de gravitatea problemei și caracteristicile persoanei. În funcție de problemele cu care se confruntă un individ sau un grup, opțiunile de tratament sunt împărțite în tratamente individuale sau de grup pentru cupluri, familii și alte tratamente de psihoterapie de grup.
Medicamentele psihiatrice pot fi prescrise pentru tratamentul bolilor psihiatrice sau pentru ameliorarea unor simptome prin modificarea semnalelor chimice și a canalelor de comunicare în creier. Este important ca pacienții care urmează un tratament cu medicamente pe termen lung să meargă regulat la un psihiatru pentru a verifica eficacitatea medicamentului și alte efecte secundare. Doza, dozajul și durata de utilizare a medicamentelor psihiatrice trebuie să fie determinate de medicul specialist. Este absolut necesar să se evite ieșirea din planul de tratament, începerea medicamentului fără recomandarea medicului sau încheierea tratamentului.
Formular de contact
Comments are closed