Prostodonție
Problemele dentare sunt comune în zilele noastre, necesitând o atenție specială și tratamente personalizate pentru a le rezolva. Ramurile specializate în stomatologie promovează precizia și exactitatea și fac ca rezultatele tratamentelor dentare să fie eficiente. Prostodonția folosește diverse tehnici și proceduri pentru a oferi pacienților rezultate satisfăcătoare.
Prostodonțiștii primesc, de asemenea, pregătire specializată în stomatologia restaurativă. Ei furnizează servicii în domeniul implanturilor dentare, coroanelor, punților, protezelor dentare complete, protezelor dentare parțiale și esteticii. De asemenea, sunt educați să identifice defectele dentare care se dezvoltă la naștere. Prostodonțiștii se ocupă de aspectele tehnice și tehnologice ale laboratoarelor dentare pentru construirea de proteze dentare complexe și alte echipamente pentru restaurarea protetică. Tratamentele maxilofaciale sunt, de asemenea, o subsecțiune a ramurii de prostodonție care necesită pregătire suplimentară pentru a trata pacienții pentru defecte ale capului și gâtului cauzate de traume, cancer sau defecte genetice.
Află mai multe despre ce oferă prostodonția și diversele tratamente disponibile în această ramură.
Prostodonția: o Prezentare Generală
Prostodonția ajută la crearea de proteze dentare (dinți artificiali) pentru pacienții care suferă de dinți deteriorați sau lipsă. Termenul „prostodonție” este derivat din cuvintele „prostho” (înlocuire) și „dontist” (dinți). Tratamentele dentare protetice oferă soluții pe termen lung, în special în cazuri precum pierderea dinților, deoarece oferă soluții pentru multe situații diferite și adoptă o abordare individualizată personalizată. Tratamentele dentare protetice previn perturbările în activitățile zilnice ale oamenilor și îmbunătățesc calitatea vieții lor. Tratamentul dentar protetic va continua să fie preferat pentru că oferă soluții pentru multe condiții diferite și o abordare de tratament personalizată. Tratamentul dentar protetic include repararea dinților afectați estetic sau funcțional ca rezultat al tratamentelor defectuoase sau incomplete. Tratamentele dentare protetice sunt o abordare care își propune să îmbunătățească vorbirea, mâncarea, băutura și toate celelalte funcții ale maxilarului, dar contribuie și semnificativ la binele psihologic al pacienților. Dentarii protetici (prostodonția) sunt interesați să asigure integritatea gurii și a dinților, să obțină un aspect estetic și natural și să protejeze și să îmbunătățească aproape toate funcțiile.
Cine poate beneficia de tratament dentar protetic?
Controlul stomatologic cât mai curând posibil în cazuri precum pierderea dinților și deficiența dentară cronică este important pentru a preveni complicațiile și leziunile permanente. Lipsa dinților poate cauza leziuni ireversibile prin pregătirea terenului pentru structuri și deformări în oasele maxilare, dinți și gingii. Prolongarea timpului petrecut cu dinți lipsă sau cu dinți crește dimensiunea leziunii și reduce în mod semnificativ posibilitatea de revenire a acesteia. Unele situații care necesită examinare dentară pentru soluții protetice și planificare adecvată a tratamentului pot fi enumerate în linii mari în următorul mod.
- Dinți rupti și ciobiți
- Sângerare
- Durere severă în dinți și gingii
- Tensiune în gingii
- Sensibilitate la dinți și gingii
- Preocupări estetice și cosmetice care afectează serios starea psihologică, cum ar fi schimbările de culoare în dinți
- Tratamentele dentare protetice sunt în fruntea tratamentelor aplicate în cazul pierderii dinților din cauza traumelor sau a diferitelor alte boli acute sau cronice.
- Înlocuirea dinților pierduți din cauza problemelor dentare întârziate sau tratate incorect este principalul obiectiv al tratamentului protetic.
Care sunt câteva exemple de tratamente protodontice?
Multe tratamente dentare sunt de tip protodontic. Multe dintre aceste proceduri pot fi disponibile de la dentistul general. Cu toate acestea, dacă problema este complicată sau este necesară sincronizarea diferitelor remedii, cel mai probabil vă vor trimite la un protodontist. Există numeroase aparate protodontice fixe și mobile disponibile, inclusiv:
- Proteze dentare, atât complete, cât și parțiale.
- Punți și coroane.
- Atele pentru gură.
- Dispozitive de protecție de noapte folosite pentru tratarea tulburărilor de articulație temporomandibulară și a apneei de somn.
Poduri Dentare
O coroană dentară, cunoscută și sub numele de „capă”, este un tip de remediu care îngrijește un dinte rănit. În cazul unei carii substanțiale sau a unui dinte crăpat, sau dacă s-a efectuat un tratament de canal recent, este posibil să aveți nevoie de o coroană.
Poduri Dentare
Podurile dentare sunt o formă de tratament care implică înlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsă. Această proteză dentară este formată din 2 coroane pe fiecare parte și din dinți artificiali (pontici) între acestea. Când coroanele sunt în loc, dinții naturali oferă suportul, iar ponticile acoperă orice gol.
Proteze Dentare
Protezele dentare sunt clasificate în două: parțiale și totale. Protezele parțiale funcționează ca înlocuire a câtorva dinți lipsă în timp ce protezele totale înlocuiesc întregul arc de dinți lipsă. Aceste aparate detașabile ajută la restabilirea funcției zâmbetului și îi oferă și un aspect mai plăcut.
Inlay-uri și Overlay-uri
Dacă un dinte este prea rănit pentru a fi tratat cu o plombă dar nu suficient de deteriorat pentru a necesita o coroană, este posibil să aveți nevoie de un inlay sau onlay. Aceste remedii personalizate se potrivesc perfect în structura dintelui dumneavoastră.
Implante Dentare
Tratamentele cu implanturi sunt adesea preferate deoarece au o utilizare eficientă și de lungă durată. Tratamentul cu implanturi este adesea preferat deoarece diferite proteze pot fi adăugate la implanturi. Rădăcinile dentare artificiale sunt fixate în osul maxilarului și asigură conservarea funcțiilor de mestecare și vorbire. Implanturile se numără printre abordările de tratament frecvent preferate. În plus, pot cauza unele complicații. Complicațiile includ desprinderea șuruburilor folosite pentru fixare, crăparea sau spargerea porțelanului, lezarea țesutului moale și a osului din jurul implantului, infecția și pierderea dinților sănătoși. Costul este, de asemenea, un factor important care nu ar trebui ignorat în cazul implanturilor dentare.
Care sunt avantajele prostodonției?
Restaurarea funcțiilor vitale precum mestecatul și vorbitul, care sunt afectate negativ sau complet pierdute din cauza pierderii dinților, obținerea unei aparențe estetice, naturale și atrăgătoare, prevenirea bolilor precum infecțiile prin protejarea sănătății orale și asigurarea vindecării psihologice permanente se numără printre principalele motive pentru care tratamentele dentare protetice sunt frecvent preferate.
Care sunt riscurile asociate cu prostodonția?
La fel ca în majoritatea procedurilor dentare, există riscuri de complicații precum infecția, leziunile nervoase și pierderea dinților în procedurile protetice. În prezența simptomelor neașteptate și anormale, este important să consultați un specialist fără a pierde timpul. Chiar și în tratamentele cu proteze aplicate corect, există un proces de obișnuire cu o anumită proteză. Este important ca pacienții să treacă prin acest proces urmând recomandările dentistului și să fie determinați cu privire la utilizarea protezei, pentru ca tratamentul să fie eficient și pentru ca procesul să fie depășit psihologic. Revenirea la obiceiurile alimentare normale cu proteze totale poate dura 4-6 săptămâni. Pot exista dificultăți în pronunțarea anumitor sunete corect și în vorbirea tare pentru o perioadă de timp. Se recomandă purtarea continuă a protezelor în timpul perioadei de adaptare și să nu fie scoase noaptea. După ce perioada de adaptare este completată, proteza poate fi îndepărtată noaptea și depozitată pe o suprafață curată și uscată. Protezele au în general o durată de viață și pot necesita înlocuire atunci când vine momentul. Deși variază foarte mult în funcție de tipul de proteză aplicat și caracteristicile personale ale pacientului, în condiții normale, proteza este înlocuită la fiecare cinci ani sau se planifică o abordare de tratament diferită.
Care este exact diferența dintre un dentist și un protodontist?
Dentistii generali au expertiza generală în sănătatea și bolile dentare. Ei oferă controale dentare regulate, igienizare și îngrijire remedială de bază cum ar fi plombarea, coroanele și punțile. Un protodontist primește trei ani de pregătire specializată suplimentară după absolvirea stomatologiei. Ei sunt specializați în înlocuirea dinților: coroane, punți și proteze dentare. Anumite probleme necesită consultarea unui specialist, cum ar fi un protodontist.
Cât timp durează recuperarea?
Mulți factori influențează timpul de recuperare, cum ar fi metodologia de tratament și numărul de dinți care necesită tratament. O persoană care primește o singură coroană poate reveni de obicei la viața de zi cu zi aproape imediat. Pe de altă parte, cineva care necesită proteze dentare complete pe ambele arcade va avea nevoie de odihnă suplimentară pentru a se recupera. Durata tratamentului va varia împreună cu numărul de vizite. Întrebați-vă dentistul sau protodontistul despre intervalul de timp așteptat.
Formular de contact
Comments are closed