Parodontologie
Sănătatea dentară este o parte esențială a sănătății generale și a stării tale de bine. O igienă orală deficitară nu duce doar la carii dentare și boli ale gingiilor, ci a fost legată și de alte boli precum cancerul și afecțiunile cardiace. Menținerea dinților și a gingiilor sănătoase necesită consecvență în practicile tale de îngrijire dentară. Adoptarea timpurie a unor practici bune de igienă orală, cum ar fi periajul, folosirea aței dentare și reducerea consumului de zahăr, va face mai simplă prevenirea intervențiilor dentare costisitoare și a problemelor de sănătate pe termen lung. Acest articol oferă informații despre Parodontologie, o ramură specială în stomatologie care se ocupă de bolile gingiilor, și despre diferitele opțiuni de tratament disponibile în parodontologie prin turism medical.
Ce este Parodontologia?
Diagnosticul, prevenția și tratamentul bolilor gingiilor reprezintă o specialitate a stomatologiei numită parodontologie. Studiul țesuturilor dure (oasele) și moi (gingiile) care susțin și mențin dinții în pozițiile lor corecte în maxilar și mandibulă este cunoscut sub numele de parodontologie (oasele craniului). Osul alveolar, cimentul radicular, ligamentul parodontal și gingiile alcătuiesc acest grup de țesuturi cunoscut sub numele de parodonțiu. Ligamentul parodontal conectează țesutul conjunctiv care acoperă rădăcina dintelui și susține dinții atunci când sunt încorporați în osul alveolar. Aceste țesuturi vii se pot adapta la diverse schimbări în gură, menținând poziția dinților stabilă. Parodonțiul (țesutul gingival) menține dinții în pozițiile lor corecte în interiorul osului. În timpul mestecării, acționează ca un amortizor pentru a proteja dinții de deteriorarea cauzată de forțe excesive. Împreună, țesuturile și dinții se protejează reciproc și susțin acțiunea optimă de mestecare. De exemplu, sănătatea parodontală a gingiilor unei persoane nu oferă doar informații despre dinți și gingii, ci poate fi și un indicator clar al sănătății lor generale. Bolile sistemice (cum ar fi diabetul, fumatul, HIV etc.) pot afecta direct structurile de suport dentar. Unele boli pot ajuta la diagnosticarea și, prin urmare, la tratamentul bolilor, prezentând simptome în gură și dinți înainte de a cauza simptome semnificative în orice altă regiune a corpului. Prin urmare, parodonțiștii, cunoscuți și sub numele de „dentistii gingivali”, pot fi primii care observă semnele unei afecțiuni cronice și progresive precum diabetul. Examinările dentare sau parodontale regulate pot juca un rol foarte important în detectarea timpurie a diabetului.
Care este rolul parodonțiștilor?
Dentistii specializati in tratarea si prevenirea bolilor parodonțiale sunt cunoscuți sub numele de parodonțiști. Parodontologia este o specialitate în care toți dentiștii primesc pregătire. Cu toate acestea, un parodontist finalizează și cursuri suplimentare în această domeniu.
Tulburările parodontale pe care le tratează parodontiștii sunt extrem de prevalente în societate și sunt declanșate de țesuturile parodontale inflamate (gingii). Datorită acumulării de germeni în țesuturile moi ale gurii și dinți, gingivita este o reacție inflamatorie a gingiilor. Fiecare persoană experimentează gingivita cel puțin o dată în viața lor. Această reacție este un mecanism de apărare pe care corpul uman îl folosește pentru a combate microorganismele patogene, dar dacă nu este gestionată corect, poate dăuna țesuturilor. Parodontita, care poate să se extindă în gingii și să distrugă osul alveolar și ligamentul parodontal, este declanșată de inflamație.
Ce boli sunt incluse în parodontologie?
Boala gingiilor variază de la gingivita simplă la infecții grave care duc la inflamație și decăderea osului care înconjoară rădăcina dintelui (parodontită). Cu edem, umflare, sângerare și retragere a gingiilor, dinții pot să își schimbe alinierea normală, și o varietate largă de complicații pot apărea, de la pierderea dinților. Bolile gingiilor pot fi observate la indivizi de toate vârstele. Deoarece de obicei nu sunt simptomatice și nu cauzează dureri severe, ele nu pot fi recunoscute în stadiile incipiente și pot progresa și cauza probleme grave. Bolile gingiilor nu sunt o boală structurală a dintelui, ci o problemă care afectează țesuturile care înconjoară și susțin dinții. Chiar dacă nu există carii dentare sau defecte structurale, pierderea dinților este posibilă din cauza bolilor gingiilor.
Gingivita
Gingivita este una dintre cele mai comune boli ale gingiilor în toate grupele de vârstă. Inflamația cauzată de factori microbieni poate să se extindă către toate țesuturile corpului împreună cu dinții și gingiile. Elementele de susținere ale dintelui sunt gingiile, rădăcinile dintelui, osul maxilarului și fibrele care conectează aceste oase. Parodontiul este structura fibroasă care conectează rădăcinile dinților la osul maxilarului. Dacă infecția afectează doar gingiile, este gingivita. Cele mai comune simptome sunt durerea, gingiile roșii, edematoase, umflate, moi, care sângerează ușor și frecvent. Respirația urât mirositoare este, de asemenea, un simptom important. Durerea poate să nu fie foarte severă la începutul bolii, astfel încât diagnosticul poate fi întârziat. Principala modalitate care este eficientă în tratament este să se asigure o îngrijire orală și igienă corectă și eficientă.
Parodontită
În parodontită, una dintre cele mai comune probleme printre problemele gingivale, rădăcinile dintelui, osul maxilarului și articulația, fibrele care conectează rădăcina dintelui și osul maxilarului sunt afectate. Deoarece progresia sa nu este rapidă, de obicei nu cauzează o imagine de urgență și diagnosticul precoce nu este posibil. Sângerarea ușoară și frecventă a gingiilor, decolorarea gingiilor precum vânătăi, retractarea gingiilor, umflarea și creșterea gingiilor, dezvoltarea abcesului, sensibilitatea, deteriorarea aranjamentului dinților, pierderea dinților și mirosul neplăcut în gură sunt printre principalele simptome. Asocierea durerii și a abcesului este frecventă. O serie de boli cum ar fi diabetul, care au implicare sistemică și afectează negativ sistemul imunitar, agravează simptomele gingivitei și înrăutățesc boala.
Bolile Parodontale
Atunci când cazurile de parodontită progresează, este numită boala parodontală. În cazurile care nu sunt tratate corect sau diagnosticate târziu, se observă implicarea osoasă și pierderea dinților sănătoși. Bolile parodontale sunt comune în condiții precum lipsa îngrijirii și igienei orale, stresul și prezența HIV-ului. Una dintre cele mai mari probleme la acești pacienți este durerea severă.
Abces Gingival și Parodontal
Reacția cu material infectat sau puroi pe diferite părți ale dintelui este cunoscută sub numele de abces dentar. Această condiție este de obicei observată după o infecție bacteriană în centrul dentar. Se întâmplă adesea din cauza dinților cariați, a dinților deteriorați sau crăpați. Când smalțul este deteriorat, bacteriile se pot acumula în centrul dintelui. Puroiul care se acumulează în interiorul dintelui după o infecție dentară duce adesea la iritație și umflare care cauzează durere de dinți. Un dinte abcesat poate avea o durere ușoară sau severă care se poate extinde către ureche sau gât. Dacă nu este diagnosticată rapid sau tratată adecvat, infecția poate progresa către oasele care susțin dinții după dinte și rădăcină. În acest caz, pot apărea reacții severe, amenințătoare de viață. Într-un dinte abcesat, tratamentul vizează tratarea infecției și a durerii, și adesea drenarea abcesului.
La ce să te aștepți în tratamentul parodontitei
Parodontita poate fi, în mod tipic, complet oprită în urmele sale cu îndrumare și îngrijire profesională corespunzătoare. Cheia este să scăpăm de germeni în placa dentară care accelerează procesul degenerativ și să dezvoltăm bune practici de igienă orală. Informarea pacientului despre starea sa și furnizarea recomandărilor de sănătate orală fac parte din consultarea inițială și tratament. Este crucial să ne asigurăm că pacientul respectă cerințele lor de igienă în această perioadă inițială. Cu toate acestea, parodontistul va efectua operații igienice pentru a îndepărta tartrul și placa bacteriană din locurile în care pacientul nu poate ajunge. Medicamentele antibiotice sunt, de asemenea, recomandate alături de tratamente pentru a preveni infecții ulterioare. După această fază inițială, igiena și sănătatea parodontală a pacientului sunt evaluate după câteva săptămâni. Dacă zonele cu microorganisme cu potențial de a afecta gingiile și osul continuă să existe, sunt disponibile mai multe opțiuni de tratament, inclusiv chirurgia. În alte cazuri, va fi fezabil să se efectueze proceduri regenerative în care pierderea osoasă este reparată și regenerată pentru a oferi defectelor osoase cauzate de parodontită o anatomie mai precisă. În unele cazuri, regenerarea acestor defecte nu va fi posibilă, iar chirurgia va fi necesară pentru a remodela osul și, dacă este necesar, gingia. Dacă este necesar, această etapă chirurgicală poate fi urmată de etape de tratament pe termen lung și permanent. Pacienții pot beneficia de implanturi, proteze permanente, tratament ortodontic sau alte proceduri în funcție de nevoile lor specifice. După finalizarea terapiei parodontale, implanturile pot fi inserate. O igienă orală bună necesită efort din partea pacientului și întreținere profesională pentru a obține rezultatele dorite după terapia parodontală pe termen lung. Această fază de întreținere trebuie să fie efectuată regulat pentru a monitoriza starea țesuturilor parodontale și pentru a asigura că inflamația este sub control. Vizitele regulate de urmărire ajută la monitorizarea menținerii rezultatelor tratamentului parodontal, la luarea măsurilor necesare și la prevenirea reapariției bolii. Există unele tipuri de operații chirurgicale care pot fi aplicate în plus față de tratamentele medicale sau în cazurile în care tratamentele medicale sunt insuficiente. Principalele abordări chirurgicale pot fi rezumate astfel.
- Chirurgia Plastică și Estetică Parodontală: Chirurgia plastică parodontală, care se numără printre aplicațiile de tratament parodontal; este aplicată pentru a corecta defectele în cantitatea sau morfologia gingiei și mucoasei alveolare care înconjoară dinții. Creșterea țesutului gingival keratinizat, crearea unei structuri rezistente în mucoasa orală și corectarea defectelor estetice și funcționale prin tratarea recesiunilor gingivale sunt obiectivele principale.
- Chirurgia Parodontală pentru Reducerea Buzunarelor: Aceste intervenții chirurgicale sunt de asemenea numite gingivectomie, chirurgie osoasă și chirurgii cu lambou. Scopul este de a ajunge la rădăcinile dinților pentru a curăța microorganismele și a îndepărta tartrul.
- Tratamentul Măririi Gingivale: Anumite proceduri sunt aplicate în tratamentul măririi gingivale. Îndepărtarea țesutului gingival inflamat cu excizia cu laser, electrochirurgia bazată pe curenti electrici pentru curățarea țesutului gingival supraînălțat, chirurgia cu lambou parodontal și gingivectomia (îndepărtarea țesutului gingival) se numără printre aceste proceduri.
- Chirurgia Osoasă Resectivă: Chirurgia osoasă resectivă (ORS) este una dintre metodele de tratament aplicate pentru a accesa suprafața rădăcinilor dintelui și defectele osoase, pentru a curăța placa și tartrul și pentru a crea linia osoasă și a țesutului moale adecvată.
- Regenerare și Reconstrucție Parodontală: Procedurile de reconstrucție sau regenerare oferă trei opțiuni principale de tratament, fie separat, fie în combinație. Acestea sunt repararea ligamentului parodontal pierdut, furnizarea unei zone gingivale mari și închiderea suprafeței radiculare expuse anterior.
- Furcație: Implicare și Tratament: Furcația se referă la joncțiunea rădăcinilor dinților cu rădăcini multiple. În cazurile în care deteriorarea și distrugerea țesutului parodontal sunt concentrate într-o singură rădăcină, este procedura de îndepărtare a jumătății dintelui prin tăiere. De obicei, este aplicată la molarii inferiori.
- Fibrină Bogată în Leucocite și Trombocite (L-PRF): Fibrina bogată în leucocite și trombocite poate fi injectată chirurgical pentru a accelera procesul de vindecare și pentru a asigura o vindecare perfectă la pacienți. L-PRF constă dintr-o concentrație mare de trombocite din sângele propriu al pacientului. Scopul este de a asigura vascularizarea rapidă, repararea și creșterea țesuturilor dentare, gingivale și osoase.
- Microchirurgia Parodontală: Microchirurgia parodontală a apărut odată cu dezvoltarea tehnicilor chirurgicale tradiționale. Oferă rezultate eficiente mai ales în cazurile care nu pot fi tratate cu macrochirurgie tradițională.
- Chirurgii cu Laser: Terapia cu laser nu este o abordare de tratament independentă. Este aplicată în combinație cu tratamentele tradiționale. În tratamentul parodontal cu laser, țesutul gingival inflamat, placa dentară și tartrul sunt îndepărtate cu ajutorul laserului. Este important ca tratamentul cu laser să fie aplicat de un parodontist expert și experimentat.
Formular de contact
Comments are closed