Neurochirurgie
Neurochirurgia este o specializare medicală care necesită 6 ani de pregătire medicală urmați de 5 ani de pregătire în chirurgie. Focusul acestei specializări medicale este reprezentat de bolile chirurgicale ale sistemului nervos uman. Sistemul nervos este un mecanism de transmitere a semnalelor responsabil pentru funcțiile perceptive, activitățile organelor, semnalele regionale precum durerea, funcțiile senzoriale, mișcarea musculară și multe alte funcții. Sistemul nervos este categorizat în două părți: central și periferic. Sistemul nervos central constă din creier și măduva spinării, iar sistemul nervos periferic constă din neuroni și ganglioni periferici.
Toate tratamentele chirurgicale și evaluările problemelor pe care le suferă creierul, măduva spinării sau altă parte a sistemului nervos sunt efectuate de ramura medicală a Neurochirurgiei. Este un domeniu extrem de specializat care necesită o pregătire extensivă și abilități, deoarece sistemul nervos este un sistem complex și delicat care controlează și coordonează toate funcțiile corpului.
Ce boli tratează Neurochirurgia?
Rama medicală de Neurochirurgie se concentrează pe procedurile chirurgicale de tratament ale bolilor din sistemul nervos. Neurologia și psihiatria se ocupă și ele de bolile neurologice limitate la tratamentele non-chirurgicale. Toate aceste ramuri colaborează în mod obișnuit într-o abordare multidisciplinară pentru a gestiona nevoile multor pacienți. Specialiștii în Neurochirurgie tratează și monitorizează pacienți de toate vârstele și genurile în cazul bolilor sistemului nervos, care sunt destul de comune în întreaga lume. Unele boli care sunt tratate de unitățile de Neurochirurgie sunt următoarele:
- Tumori cerebrale
- Boli vasculare ale creierului
- Traumatisme la creier sau sistemul nervos
- Leziuni ale sistemului nervos
- Hernii de disc
- Hemoragie cerebrală
- Boli și traumatisme ale coloanei vertebrale și măduvei spinării
- Leziuni cerebrale
- Accident vascular cerebral și anevrisme
- Tulburări congenitale ale creierului și sistemului nervos, cum ar fi spina bifida (meningomielocel)
Multe tulburări și afecțiuni pot afecta creierul și sistemul nervos, cum ar fi tumorile cerebrale, accidentul vascular cerebral, anevrismul și leziunile cerebrale traumatice. În aceste cazuri, neurochirurgia poate fi necesară pentru diagnosticare și începerea tratamentului tumorilor cerebrale. Iată câteva tehnici chirurgicale folosite de specialiștii în Neurochirurgie.
Tehnici Chirurgicale:
Craniotomie
Este atunci când o porțiune a craniului este temporar îndepărtată pentru a avea acces la creier. Placa osoasă, sau porțiunea de craniu care a fost îndepărtată în timpul intervenției chirurgicale, este în general restabilită. Cancerul, hipertensiunea intracraniană, hematoma post-traumatică sunt câteva afecțiuni care pot fi tratate cu craniotomie.
Chirurgie spinală
Este o procedură neurochirurgicală care se ocupă cu tratamentul chirurgical al tulburărilor spinale. Hernia de disc, compresia măduvei spinării și a nervilor datorată stenozei canalului spinal, deformările spinale precum spina bifida (meningomielocel), tumori și boli ale măduvei spinării pot fi tratate prin chirurgie spinală.
Neurochirurgie vasculară
Este o altă procedură neurochirurgicală care se concentrează pe tratamentul tulburărilor vasculare ale creierului și măduvei spinării. Neurochirurgia vasculară poate fi efectuată folosind o varietate de tehnici și instrumente, cum ar fi bisturiul, burghiele și laserul. Procedura specifică va depinde de ceea ce implică afecțiunea și, de asemenea, de pacientul individual.
Plasarea sistemului de drenare a lichidului cefalorahidian (LCR)
Sistemele de drenare a lichidului cefalorahidian care ajută la transferul excesului de lichid din creier în altă regiune pot fi folosite ca tratament vital pentru hidrocefalie. În metoda de drenare, camerele în care circulă și se acumulează lichidul cefalorahidian sunt accesate printr-o gaură mică în craniu. Astfel, se previne acumularea de apă în creier, se echilibrează presiunea și se tratează complicațiile hidrocefaliei.
Chirurgia stereotactică
Este o intervenție chirurgicală minim invazivă care folosește echipamente specializate pentru a ghida chirurgul către o zonă specifică a creierului sau corpului. Este adesea folosită pentru tratarea tumorilor cerebrale și a altor anomalii, precum și pentru a efectua biopsii și alte proceduri diagnostice în cazul pacienților cu simptome de tumori cerebrale.
Recuperarea după neurochirurgie poate varia în funcție de pacient și de procedură. Iată câțiva pași generali prin care pacienții pot trece în timpul procesului de recuperare:
- Unii pacienți pot avea nevoie să rămână în spital timp de câteva zile sau săptămâni după intervenția chirurgicală, în timp ce alții ar putea putea să plece acasă în aceeași zi. Tipul de intervenție chirurgicală efectuată și starea generală a pacientului vor determina cât timp trebuie să rămână în spital.
- După intervenție, este crucial ca pacienții să se odihnească și să se relaxeze, astfel încât organismul lor să se recupereze.
- Pacienților li se pot prescrie medicamente pentru a-i ajuta să gestioneze durerea și alte simptome pe durata recuperării.
- În funcție de tipul de intervenție chirurgicală și de nevoile individuale ale pacientului, terapia fizică poate fi recomandată pentru a-i ajuta pe pacienți să-și recapete puterea și mobilitatea.
- Este important ca pacienții să participe la consultațiile de urmărire cu neurochirurgul lor pentru a-și monitoriza progresul.
Astăzi, progresele în tehnologia medicală au redus în mod semnificativ riscurile și au îmbunătățit rezultatele neurochirurgiei, transformând-o într-o opțiune de tratament sigură și eficientă pentru mulți pacienți.
Formular de contact
Comments are closed