Endodonție
Stomatologia implică diagnosticul și tratamentul diverselor probleme dentare cu care se confruntă oamenii. Practica dentară și tratamentele sunt dificile și necesită o precizie și agilitate deosebită. Îngrijirea dentară avansată poate rezolva problemele dentare din gură, dinți și gingii pe care crezi că nu au o soluție permanentă.
Ce este Endodontia?
Termenul latin endodonție provine de la cuvintele endo (intern) și donti (dinte). Departamentul de Endodonție se ocupă cu diagnosticul, tratamentul și urmărirea bolilor care apar în țesuturile din jurul dintelui, precum și a țesuturilor vii precum venele și nervii din dinte, numite pulpă dentară. Dentarii care și-au terminat educația școlară dentară pot deveni endodonți prin completarea pregătirii lor de specialitate în departamentul de endodonție. Endodonția este în general cunoscută împreună cu tratamentul de canal radicular în ziua de azi. Tratamentul de canal radicular este o procedură chirurgicală. Este o procedură în care structura pulpă problematică este îndepărtată și restul dintelui este conservat. Endodonțiștii sunt experți în diagnosticul și tratamentul multor boli dentare, cum ar fi prevenirea bolilor pulpare, curățarea și albirea dinților supuși tratamentului endodontic, tratarea dinților deteriorați expuși la traume și aplicații chirurgicale endodontice.
Care este rolul unui Endodontist?
Un endodontist este un specialist stomatolog foarte calificat care ajută la conservarea dintelui tău natural. Ei se concentrează pe tratarea problemelor dentare complexe care afectează în primul rând pulpa dentară și țesuturile radiculare. Proceduri avansate și instrumente dentare sunt utilizate pentru a trata pulpa dentară și țesuturile radiculare infectate. Unul dintre aceste tratamente dentare este terapia de canal radicular, care tratează dinții cariați și pulpa pentru a ameliora durerea și a restabili zona pentru a preveni infecțiile ulterioare. Dentarii încearcă să trateze aceste probleme dentare în timp ce îți mențin dintelui natural în același timp.
Sunt necesare pregătire și expertiză suplimentare pentru a efectua tratamente endodontice. Pentru a deveni endodontist, după ce ați terminat educația stomatologică, trebuie să faceți o specializare minoră în domeniul endodonției.
Chirurgia dentară implică tratamente invazive care implică îndepărtarea părților complete sau parțiale ale dinților înconjurati de țesuturi infectate dificil de conservat. Chirurgia implantului dentar implică implanturi plasate în gingii pentru a înlocui dinții extracți și a restabili forța dinților înconjurători și alte proteze dacă un dinte este îndepărtat în întregime.
Care sunt problemele dentare tratate de Endodonție?
Endodonțiștii se ocupă în principal de problemele cu pulpă sau rădăcina dinților care au fost infectate în urma următoarelor:
- Caria dentară după accidente sau leziuni: o cavitate netratată poate lăsa placă care poate deteriora gingia și țesuturile radiculare ale dintelui.
- Un abces dentar este o zonă plină de puroi care se dezvoltă atunci când bacteriile infectează dinte cauzată de curățarea periodică sau de consumul excesiv de cafeină sau zahăr.
- Creșterea dezordonată a dinților de la naștere sau în timp ce o persoană îmbătrânește.
Care sunt procedurile standard în tratamentul Endodontic?
Pornind de la consultație și examinarea inițială, un endodontist poate efectua teste suplimentare împreună cu o inspecție fizică a dinților și a pulpei. Endodonțiștii examinează țesuturile, nervii și vasele de sânge care ajung adânc în fiecare dinte, o regiune numită „pulpă”. Această regiune este sensibilă, iar intervenția medicală imediată este necesară pentru a preveni cauzele de infecții majore. Razele X dentare oferă imagini detaliate ale interiorului dinților. Medicul dumneavoastră poate testa sensibilitatea dintelui punând bețe fierbinți sau reci sau bătându-vă în dinte cu instrumente dentare. Dacă dinții dumneavoastră sunt sensibili la bețe sau bătăi, acest lucru indică faptul că dinte este infectat și necesită intervenție medicală.
Canalele radiculare sunt cunoscute și sub numele de tratament endodontic și au fost dezvoltate pentru a menține diversele microorganisme, cum ar fi bacteriile, straturile de țesut mort sau viu departe de părțile profunde ale dintelui. Pulpă dentară este principala zonă afectată și este o parte vitală unde se desfășoară cele mai importante funcții ale dintelui. Pulpă este situată sub stratul de smalț și formează centrul dintelui. Vasele de sânge, rețeaua neurală, țesutul conjunctiv și pulpa sunt părțile vitale și funcționale ale dintelui. Pulpectomia sau tratamentul de canal radicular este adesea recomandată ca alternativă pentru dinții grav infectați programati pentru extracția dinților. Deoarece rădăcinile dinților sunt strâns legate de gingie și de oasele maxilare, extragerea unui dinte care poate fi salvat prin tratamentul de canal radicular poate duce la deteriorarea progresivă sau permanentă a gingiei și a structurii maxilare la indivizi. În timpul tratamentului de canal radicular, se folosesc instrumente foarte mici pentru a accesa rădăcinile dinților, pentru a se asigura curățarea și tratamentul acestora.
Necesitatea tratamentului de canal radicular, care poate fi aplicat la toate grupele de vârstă, nu poate fi determinată cu precizie, în special în cazurile în care leziunea este foarte extinsă. Decizia de tratament este luată de către dentari într-un mod personalizat în conformitate cu caracteristicile pacientului. În unele cazuri, tratamentul de canal radicular are mai mult sens și oferă rezultate mai bune. Principalele situații în care este necesar tratamentul de canal radicular pentru a preveni pierderea dintelui sunt următoarele:
- Dinți infectați
- Prezența abcesului dentar
- Dinti deteriorati de accident sau traume
- Pierderea dinților care pot cauza probleme de vorbire sau tulburări de alimentație
- Pierderea dinților care pot duce la pierderea funcției maxilare și a limbii.
Cum se desfășoară procedurile de canal radicular?
Tratamentul de canal radicular are trei abordări principale. Abordarea pentru fiecare pacient variază în funcție de situație.
- Terapia de Pulpă: Este abordarea preferată când deteriorarea pulpului este ușoară. Este utilă în stadiul inițial al infecției, când nu deteriorează complet dinte. În astfel de cazuri, dentistul pediatric va repara dinte deteriorat, va aplica antibiotice și va acoperi dinte fără a interveni asupra pulpei. Prin aplicarea antibioticelor direct în pulpa, progresul infecției este prevenit.
- Pulpotomie: Una dintre abordările populare pentru tratamentul de canal radicular pentru pacienți este tratamentul parțial de canal radicular, cunoscut sub numele de pulpotomie. Dacă infecția este localizată în partea superioară a dintelui, pulpotomia poate fi o alegere bună. Îndepărtarea doar a pulpei infectate fără a interveni asupra părții sănătoase a pulpei este importantă pentru protecția și stabilizarea dintelui. În metoda de pulpotomie, este necesară terapie antibiotică și acoperirea dintelui.
- Pulpectomie: Este procedura în care tratamentul de canal radicular este aplicat în întregime. Acest proces necesită seriozitate și expertiză. Mai întâi, dintelui este dezinfectat și canalele sunt modelate și progresate. În stadiul final, dinte este acoperit. Protocolul comun în toate abordările de tratament este aplicarea anesteziei locale. Anestezia locală relaxează pacienții mental și fizic și asigură că procedura este nedureroasă.
Procedura Endodontică: La ce să ne așteptăm
Cele mai multe proceduri endodontice necesită doar câteva zile pentru recuperare și vindecare. După o procedură de canal radicular, este normal să experimentezi disconfort, dar poți relua activitățile tale zilnice și munca în aceeași zi cu precauții minime. După intervenția chirurgicală, este posibil să simțiți disconfort în gură sau dinte în timp ce mestecați timp de câteva zile. Durerea care este mai severă sau durează mai mult după o intervenție chirurgicală mai extinsă este posibilă. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a trata o infecție, a reduce inflamația sau a accelera vindecarea. Ar trebui să faceți o vizită de control după un tratament de canal radicular și alte proceduri pentru a vă asigura că dintelui se vindecă în mod normal.
Când să abordați un Endodontist
Problemele dentare ale dumneavoastră sunt susceptibile să se agraveze dacă continuați să așteptați sau să ignorați orice disconfort sau durere ca fiind o problemă semnificativă. S-ar putea să fie dificil să vă mențineți dinte natural pe măsură ce problema dintelui devine extensivă. Un profesionist stomatologic ar trebui abordat pentru orice disconfort sau durere persistentă la nivelul dinților. Abordarea unui endodontist este cea mai bună opțiune dacă simțiți disconfort sau durere persistentă la nivelul dinților, o durere stranie în gură sau maxilar, și sensibilitate la mâncărurile calde sau reci sau inflamație.
Formular de contact
Comments are closed