Endocrinologie
Ce sunt tulburările endocrine?
Endocrinologul joacă un rol important în diagnosticarea, tratarea și urmărirea multor boli care implică sistemul endocrin. Multe boli, precum diabetul și sindromul metabolic, care se numără printre cele mai semnificative probleme ale țărilor dezvoltate și în curs de dezvoltare, se află în domeniul de interes al acestei ramuri. Tulburările sistemului endocrin pot fi rezumate ca diabet și sindrom metabolic, tumori și cancere endocrine, boli tiroidiene și paratiroidiene, dezechilibru hormonal, dezvoltare sexuală, probleme de funcționare și reproducere și defecte de dezvoltare a oaselor.
Diabet și tulburări metabolice
Diagnosticul și planificarea tratamentului pentru afecțiunile metabolice este domeniul endocrinologiei. Diabetul este o boală metabolică cronică frecventă. Unele dintre bolile metabolice comune sunt prezentate mai jos.
- Diabet zaharat de tip 1: apare atunci când celulele pancreatice care produc insulină sunt deteriorate ca urmare a unui proces autoimun.
- Diabet zaharat de tip 2: Există producție de insulină în celulele pancreatice, dar există un defect al receptorului de insulină la nivelul celulelor.
- Diabetul gestațional: este un fel de intoleranță la glucoză, care apare pentru prima dată în timpul sarcinii și se rezolvă după naștere
- Diabet pancreatic: Pancreatita este un tip de diabet cauzat de inflamația pancreasului.
- Boli metabolice ereditare.
- Sindromul metabolic: este o afecțiune caracterizată prin creșterea circumferinței taliei, niveluri ridicate ale trigliceridelor (grăsimi libere din sânge), niveluri scăzute de HDL (tip de colesterol), hipertensiune arterială și nivel scăzut al glucozei a jeun.
- Rezistența la insulină și obezitatea
Tumori și cancere endocrine
Endocrinologii participă la diagnosticarea și tratamentul cancerului endocrin și al tumorilor. Diferitele tipuri de cancere endocrine și tumori sunt după cum urmează.
- Tumori suprarenale
- Carcinom suprarenocortical
- Tumori neuroendocrine
- Cancer pancreatic
- Cancerul paratiroidian și tumorile
- Tumorile hipofizare
- Cancer tiroidian
Boli tiroidiene
Medicii endocrinologi se ocupă de tratamentul bolilor cauzate de deficiența sau excesul de hormoni produși de glanda tiroidă. Unele disfuncții ale tiroidei sunt după cum urmează.
- Gusa: Mărirea glandei tiroide.
- Boala Graves: este o boală a sistemului imunitar care provoacă supraproducția de hormon tiroidian tiroxină, ducând la hipertiroidism.
- Hipotiroidism: o boală asociată cu niveluri scăzute de hormoni tiroidieni.
- Hipertiroidism: o boală asociată cu niveluri ridicate de hormoni tiroidieni.
- Boala Hashimoto: este una dintre bolile autoimune care provoacă hipotiroidism.
- Tiroidită: Inflamație a tiroidei cauzată de infecție sau autoimunitate.
- Noduli tiroidieni: mase benigne sau maligne localizate în glanda tiroidă.
Dezvoltare sexuală, probleme de funcționare și reproducere
Unele tulburări legate de hormonii sexuali sunt după cum urmează.
- Amenoree: Înseamnă absența menstruației.
- Disfuncția erectilă: Disfuncția erectilă (impotența) este incapacitatea de a obține sau de a menține o erecție adecvată.
- Deficiența sau excesul hormonului de creștere (acromegalie sau gigantism):
- Acromegalia este o tulburare endocrină la vârsta adultă asociată cu glanda pituitară care produce prea mult hormon de creștere. O creștere anormală a hormonului de creștere în copilărie este gigantismul. Boala observată în deficiența hormonului de creștere este cunoscută sub numele de nanism.
- Ginecomastie: Este dezvoltarea avansată a țesutului mamar la bărbați.
- Hipogonadism: deficit de hormoni sexuali
- Menopauza: Este o parte naturală a vieții la femei și se vede din cauza scăderii hormonilor reproductivi după o anumită vârstă.
- Sindromul ovarului polichistic (SOP): este o problemă hormonală comună și afectează de obicei femeile de vârstă reproductivă. Femeile cu PCOS pot avea probleme de ovulație și niveluri ridicate de androgeni. Multe chisturi mici pot fi găsite în ovarele acestor pacienți.
Calciu și defecte osoase
Există unii hormoni care sunt responsabili de metabolismul osos și de reglarea nivelului de calciu din sânge. Afecțiunile legate de sănătatea oaselor pe care endocrinologii le pot trata includ:
- Hipercalcemie: calciu ridicat în sânge
- Hipocalcemie: calciu scăzut în sânge
- Boala metabolică a oaselor
- Osteopenie și osteoporoză (scăderea masei și rezistenței osoase)
- Deficit de vitamina D
Care sunt cauzele tulburărilor endocrine?
Unele afecțiuni care afectează sistemul endocrin pot fi considerate factori de risc pentru boli endocrine și metabolice. Factorii de risc pot fi enumerați ca genetică, condiții de mediu, infecții sau tumori benigne sau maligne. Cauzele comune ale bolilor endocrine sunt următoarele.
- Context genetic: Persoanele cu antecedente familiale sau cu sindrom ereditar constituie un grup cu risc ridicat pentru boli endocrine. Factorii genetici joacă un rol important în hormoni și metabolism.
- Infecții: Unele infecții, cum ar fi HIV și tuberculoza (TB) provoacă tulburări endocrine prin afectarea sistemului endocrin și a metabolismului.
- Tumori: Tumorile benigne sau tumorile maligne (cancer) care se dezvoltă în glandele sau organele endocrine pot perturba producția hormonală și pot duce la boli endocrine.
- Tulburări autoimune: sindroamele sau bolile care afectează sistemul imunitar pot predispune la boli endocrine. În tulburările autoimune, organismul își poate ataca propriile celule sănătoase și funcționale și poate afecta negativ prognosticul.
- Medicamente: Medicamentele care suprimă sistemul imunitar, în special medicamentele pentru chimioterapie, provoacă adesea tulburări endocrine.
- Factori de mediu: Factorii de mediu, cum ar fi alcoolul și fumatul, dieta grasă, viața sedentară, expunerea la toxine și substanțe chimice pot provoca tulburări endocrine.
Cum să tratăm tulburările endocrine?
În tratamentul tulburărilor endocrine, există opțiuni, cum ar fi reglarea nivelului hormonal, înlocuirea hormonală în deficiențe hormonale și intervenția chirurgicală în prezența tumorii sau a cancerului. În special în diabet, sindrom metabolic și boli tiroidiene, schimbările stilului de viață sunt la fel de importante ca și medicamentele în planificarea tratamentului. Tratamentul unor tulburări endocrine comune este pe scurt după cum urmează.
- Adenom suprarenal: Tratamentul variază în funcție de caracteristicile tumorii. Tratamentul adenoamelor suprarenale producătoare de hormoni (funcționale) este îndepărtarea chirurgicală a glandei suprarenale afectate (adrenalectomia). Terapia medicamentoasă poate fi aplicată și la pacienții care nu sunt potriviți pentru operația tumorală sau pentru reglarea nivelului hormonal după intervenție chirurgicală.
- Diabetul de tip 1: în prezent nu există un tratament pentru diabetul de tip 1, dar există o serie de opțiuni de tratament disponibile pentru a controla simptomele și a preveni complicațiile fatale. Cel mai important factor în tratamentul diabetului de tip 1 este educarea pacientului și prevenirea hipoglicemiei. Controlul nutrițional, exercițiile fizice controlate și terapia medicamentoasă sunt, de asemenea, opțiuni de tratament. Terapia cu insulină sau antidiabeticele orale sunt frecvent preferate la pacienții cu diabet zaharat de tip 1 din cauza absenței absolute a insulinei.
- Hipotiroidismul: Hipotiroidismul este o deficiență totală sau parțială a hormonului tiroidian. Prin urmare, acești pacienți trebuie să utilizeze suplimente externe de hormoni tiroidieni. Această terapie medicamentoasă încearcă să restabilească funcțiile tiroidiene prin reglarea nivelului de hormoni tiroidieni. Întrucât pacienții cu hipotiroidie trebuie să utilizeze medicamente pe viață, este important ca aceștia să respecte controalele medicului și să acorde atenție stilului lor de viață.
- Hipertiroidism: Medicamentele antitiroidiene, terapia cu iod radioactiv sau îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide sunt opțiuni de tratament în hipertiroidism.
- Hipogonadism: În menopauză sau niveluri scăzute de testosteron, terapia de substituție hormonală care conține estrogen sau testosteron poate fi prescrisă de un specialist. Dacă hipogonadismul este cauzat de o tumoare la nivelul glandei pituitare, printre opțiunile de tratament se numără și terapia medicamentosă sau intervenția chirurgicală pentru tumoră.
- Deficit de vitamina D: atunci când consumul de alimente care conțin vitamina D sau obținerea suficientă a soarelui nu este suficient pentru tratament, se poate recomanda utilizarea suplimentelor de vitamina D sub controlul experților.
Ce este metabolismul?
Metabolismul este ansamblul reacțiilor care apar în fiecare celulă a corpului și satisfac nevoile energetice ale organismului. Implică o serie de reacții chimice care transformă alimentele în energie celulară. Există subtipuri de metabolism; catabolism și anabolism. Catabolismul descompune nutrienții precum carbohidrații și grăsimile, în timp ce anabolismul folosește energia pentru a sintetiza molecule precum proteinele, lipidele complexe și acizii nucleici. Metabolismul anormal poate duce la complicații periculoase pentru sănătate, cum ar fi obezitatea, pierderea bruscă în greutate, diabetul și sindromul metabolic.
Ce părți ale corpului uman contribuie la metabolism?
Metabolismul este o măsură complexă pentru a urmări și a înțelege. Implica diferite organe din corpul uman. Unele organe principale sunt după cum urmează:
- Sistemul digestiv: Stomacul și intestinele sunt punctul de intrare pentru transformarea alimentelor în energie consumabilă; joacă un rol vital în absorbția nutrienților în fluxul sanguin.
- Ficat: este responsabil pentru stocarea și sintetizarea carbohidraților deoarece produce bilă și detoxifică alimentele.
- Pancreas: produce insulină, hormonul de reglare a nivelului de zahăr din sânge, care ajută organismul să descompună glicogenul stocat în glucoză.
- Creier: creierul folosește o cantitate mare de energie pentru a funcționa; joacă un rol major în reglarea producției de diverși hormoni și molecule de semnalizare.
- Țesuturile adipoase și musculare: mușchii folosesc energia pentru a se contracta și a lucra, în timp ce țesutul adipos este format din exces de energie sub formă de grăsime. Raportul dintre cele două contribuie la metabolismul corpului uman.
Ce sunt tulburările metabolice?
În tulburările metabolice, diferite funcții ale corpului, cum ar fi creșterea, dezvoltarea, repararea și construcția-distrugerea sunt afectate negativ din cauza perturbării producției de energie a organismului și a reacțiilor chimice. Tulburările provoacă probleme în enzime, hormoni și substanțe. În tulburări precum fenilcetonuria, tulburarea afectează capacitatea organismului de a descompune fenilalanina și, atunci când este lăsată netratată, poate afecta grav intelectul și poate cauza alte probleme de sănătate.
Care sunt cauzele tulburărilor metabolice?
Genetica, infecțiile și dezechilibrele hormonale sunt responsabile pentru tulburările metabolice. Multe tulburări metabolice sunt mutații genetice moștenite care pot complica metabolismul organismului. Infecțiile precum HIV și TBC pot restricționa sever metabolismul organismului, provocând inflamații și tulburări metabolice. Dezechilibrele hormonale pot modifica capacitatea organismului de a asimila și utiliza nutrienții.
Cum să tratăm tulburările metabolice?
Fiecare pacient trece printr-un diagnostic separat atunci când este vorba despre o tulburare metabolică, iar tratamentul se face pe baza diagnosticului. De exemplu, pacienții cu diabet sunt tratați conform tratamentului pentru diabet de tip 1 sau tip 2, în timp ce pacienții cu tumori ca sursă a tulburării endocrine necesită adesea tratament chirurgical. Tratamentele medicamentoase pentru menținerea echilibrului hormonal, terapiile de substituție hormonală, cum ar fi estrogenul, testosteronul, insulina, hormonul de creștere, chimioterapia sau medicamentele imunosupresoare și suplimentele cu vitamina D se numără printre opțiunile de tratament pentru tulburările endocrine.
Testarea genetică și consilierea pot ajuta la înțelegerea mutației care provoacă boala și pot oferi informații despre riscuri și tratamente. Modificările dietei și ale stilului de viață includ creșterea activității fizice și o dietă sănătoasă care îmbunătățește starea pacientului.
Formular de contact
Comments are closed