Chirurgie pediatrică
Chirurgia pediatrică este o ramură a chirurgiei generale și se ocupă de toate procedurile chirurgicale la copii de la naștere până la adolescență. Deși chirurgia pediatrică include diagnosticul bolii, este mai preocupată de tratament. Persoanele specializate în acest domeniu sunt numite chirurgi pediatri. Chirurgii pediatrici se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor copilăriei, precum și cu anomalii congenitale la sugari. În plus față de cei 6 ani de educație medicală, chirurgii pediatrici primesc pregătire în chirurgia pediatrică timp de 6 ani.
Structurile fizice și psihologice ale copiilor sunt diferite de cele ale adulților. Prin urmare, practicile chirurgicale pediatrice efectuate în copilărie ar trebui să fie planificate specific pentru copii. Chirurgii pediatrici pregătesc cel mai bun plan de tratament pentru copil, efectuează examene și pregătiri preoperatorii și urmăresc dezvoltarea copilului după intervenția chirurgicală. Ei colaborează cu părinții care sunt responsabili de îngrijirea copilului. Pot oferi sfaturi prin instrucțiuni.
Metodele de diagnostic în chirurgia pediatrică
Diagnosticul definitiv al bolii în chirurgia pediatrică este important pentru stabilirea tratamentului care urmează să fie aplicat. Metodele de diagnostic folosite în chirurgia pediatrică pot fi enumerate astfel:
- Sistemele de imagistică radiologică: Sunt utilizate numeroase metode de imagistică pentru a diagnostica bolile chirurgicale la copii. Acestea pot fi enumerate ca ultrasunete, RMN, tomografie computerizată și radiografie.
- Laparoscopie exploratorie: Dispozitivul de laparoscopie, care are o cameră și lumină pe vârful său, este introdus prin incizia în abdomen și interiorul abdomenului este examinat. Dacă este necesar, se poate lua o probă pentru biopsie.
- Bronhoscopie: Este folosită pentru a examina tractul respirator al copiilor. Poate fi folosită și pentru a lua o probă de biopsie, a îndepărta corpuri străine și a investiga conexiunile între căile respiratorii.
- Cistoscopie: Un tub cu o cameră și lumină la capăt este folosit pentru a examina uretra și vezica urinară. Se efectuează sub anestezie generală la copii.
- Endoscopie: Este introducerea unui tub subțire cu o cameră la capăt prin gură pentru a examina tractul gastrointestinal.
Ce boli tratează chirurgia pediatrică?
Multe afecțiuni diferite pot necesita chirurgie pediatrică. Unele dintre cele mai comune proceduri includ:
Boli chirurgicale pediatrice ale sistemului digestiv
Chirurgia gastrointestinală la copii include intervenții chirurgicale ale stomacului, ficatului, pancreasului și intestinelor. Cele mai comune boli digestive la copii a căror tratament este chirurgical pot fi enumerate astfel:
- Apendicectomie: Această procedură implică îndepărtarea apendicelui, un organ mic situat lângă intestinul gros. Apendicectomia este adesea necesară dacă apendicele devine infectat (apendicită).
- Hernie gastrică: Este umflarea în partea superioară a pieptului datorată slăbirii și relaxării mușchilor din partea superioară a stomacului. Balonare, arsuri la stomac, arsuri la stomac și dificultăți la înghițire sunt simptome tipice.
- Hernie inghinală: Este proeminența unei părți a intestinului sau a organelor din abdomen din zona inghinală.
- Hernie ombilicală: Este atunci când intestinul sau alt țesut trece în apropierea buricului și provoacă o umflătură.
Chirurgia capului și gâtului la copii
Chirurgia pediatrică tratează anomalii congenitale ale capului și gâtului sau chisturi și tumori dobândite. Bolile tratate în chirurgia capului și gâtului la copii pot fi enumerate astfel:
- Chisturi de gât: Există unele chisturi care nu dispar atunci când bebelușii sunt în pântece. Aceste chisturi sunt saci umpluți cu lichid. Aceste chisturi, cunoscute sub numele de fantele branchiale, ar trebui îndepărtate chirurgical din cauza riscului de infecție și a riscului de a se dezvolta într-o masă malignă în viitor.
- Mase de cap și gât: Masele de cap și gât la copii pot fi benigne sau maligne. Tumorile în afara craniului sunt de obicei operate de către chirurgii pediatri. Îndepărtarea chisturilor și tumorilor este necesară pentru investigații și tratament patologic.
Boli chirurgicale pediatrice neonatale
În timpul dezvoltării fătului, diferiți factori pot provoca probleme fetale care necesită intervenție chirurgicală. Bolile chirurgicale la nou-născuți pot fi enumerate astfel:
- Malformații anorectale: Această boală, care afectează intestinele, rectul, sistemul genital și tractul urinar, este o problemă în dezvoltarea sistemelor.
- Extrofie cloacală: Este cazul în care structurile legate de vezica urinară sunt formate în afara abdomenului, nu în interiorul abdomenului. Este observată imediat după naștere.
- Extrofie de vezică urinară: Este deschiderea suprafeței posterioare a vezicii urinare către piele sub buric, deoarece peretele abdominal nu este complet închis.
- Hernie diafragmatică congenitală (CDH): Este o problemă în dezvoltarea diafragmei. Apare ca rezultat al pătrunderii organelor intraabdominale în cavitatea toracică.
- Atrezie jejunale: Este dezvoltarea incompletă a intestinului subțire ca rezultat al problemei de alimentare cu sânge în intestinul subțire al bebelușului în timpul sarcinii.
Metodele de tratament în chirurgia pediatrică
Metodele de tratament folosite în chirurgia pediatrică sunt aplicate luând în considerare psihologia și fiziologia copiilor. Se urmărește ca copiii să aibă o operație confortabilă și fără durere. Metodele de diagnostic folosite în chirurgia pediatrică pot fi enumerate astfel:
- Chirurgie minim invazivă: Sunt intervenții chirurgicale efectuate într-un mod care provoacă cel mai mic rău țesuturilor corpului. Această procedură, realizată prin efectuarea de incizii între 2 și 5 cm, este adesea utilizată pentru a asigura o vindecare rapidă.
- Chirurgie invazivă: Sunt necesare incizii mai mari pentru a trata unele boli. Există un risc mai mare într-o procedură chirurgicală invazivă și recuperarea poate dura mai mult.
- Laparoscopie: Această metodă, care este utilizată în tratamentul organelor intraabdominale, este realizată prin introducerea unui tub cu o cameră și lumină în abdomen.
- Endoscopie: Poate fi folosită în tratamentul bolilor din tractul gastrointestinal. Poate fi folosită în special în cazuri precum scăparea corpului străin.
În plus față de aceste proceduri comune, chirurgii pediatri pot trata leziuni, tumori și alte condiții care necesită intervenție chirurgicală.
Formular de contact
Comments are closed