Chirurgie orală și maxilo-facială
În departamentul de chirurgie orală, dentară și maxilofacială, se planifică diagnosticul, tratamentul și monitorizarea tuturor bolilor care implică toate țesuturile moi, dinții, oasele maxilare și articulațiile maxilare cum ar fi limba, obrazul, buzele și glandele salivare din gură. Se efectuează diagnosticul și tratamentul chirurgical. Chirurgia maxilofacială, cunoscută și sub numele de chirurgie ortognatică, este o opțiune bună pentru problemele care nu pot fi rezolvate doar prin ortodonție. Aplicațiile chirurgicale planificate în funcție de tipul bolii, caracteristicile individuale și cerințele pacientului pot fi efectuate sub anestezie locală sau generală.
Chirurgia orală, dentară și maxilofacială: o prezentare generală
Chirurgia orală, dentară și maxilofacială, numită și chirurgie orală și maxilofacială, sunt operații efectuate de un chirurg dentist foarte bine pregătit. În acest departament, defectele legate de gură, maxilar și față sunt corectate estetic. În caz de leziuni și boli, se efectuează operații și tratamente. Operațiile maxilare sunt operații potrivite care trebuie efectuate după ce creșterea s-a oprit. Tratamentul pacienților care nu se pot adapta la tratamentele dentare din cauza handicapului lor fizic sau mental, care au teamă de dentist sau de operații și care nu pot comunica corect sunt în general printre serviciile efectuate sub anestezie generală și în condiții de sală de operație. Aplicațiile de chirurgie maxilofacială includ:
- Tratamentul chirurgical al defectelor congenitale și funcționale cum ar fi fanta palatină.
- Prevenirea uzurii și a pierderii dinților și astfel, a pierderii dinților.
- Recuperarea și restaurarea funcțiilor cum ar fi mușcatul, mestecatul și înghițitul.
- Evaluarea problemelor care cauzează dureri faciale cronice.
- Fracturi osoase sau leziuni maxilofaciale legate de traumatisme sau accidente.
- Acordarea unei aparențe estetice.
Practica chirurgicală orală, dentară și maxilofacială include proceduri care pot fi aplicate din motive cosmetice, precum și abordări de tratament pentru patologii grave cum ar fi anomalii congenitale sau traume. Deoarece aceste abordări necesită sensibilitate și problemele orale sunt probleme care afectează calitatea vieții, este necesar să se lucreze cu un profesionist în domeniul sănătății specialist și cu o instituție de sănătate bine echipată.
Tipuri de teste în chirurgia orală, dentară și maxilofacială
Practica clinică în chirurgia orală și maxilofacială este o structură care include o varietate largă de subiecte. Serviciile furnizate în cadrul domeniului sunt în principal:
- Extracția dinților care pot fi sau nu asociate cu problemele dinților de minte.
- Extracția dinților impactați.
- Extracția chirurgicală sau non-chirurgicală a dinților normali.
- Aplicarea implanturilor dentare și, când este necesar, ridicarea sinusurilor și aplicarea grefelor.
- Proceduri de corectare chirurgicală atât în țesuturile dure, cât și în cele moi ale gurii înainte de aplicarea protezelor.
- Diagnosticarea și tratamentul formațiunilor tumorale care se dezvoltă în gură.
- Tratamentul infecțiilor care se dezvoltă în zona maxilarului, a dinților și a feței.
- Tratamentul fracturilor în maxilar și dinți.
- Tratamentul bolilor articulației temporomandibulare (ATM), tratamentul chirurgical al ATM și fracturile maxilofaciale.
- Îndepărtarea defectelor de țesut moale în și în jurul oaselor maxilare și operația de implant.
Chirurgia Orală, Dentară și Maxilofacială include domenii largi de aplicare și permite soluționarea atât a problemelor medicale, cât și a celor cosmetice. Alte aplicații pot fi enumerate astfel:
- Genioplastie, Osteotomie Maxilară, Osteotomie Mandibulară, Osteotomie Bimaxilară în cadrul chirurgiei maxilare.
- Artrocenteză, Artroscopie, Chirurgie Deschisă a Articulației în cadrul chirurgiei ATM.
- Botox.
În cele mai multe cazuri, ortodontistul își propune să alinieze dinții aplicând aparate dentare cu 12-18 luni înainte de operație. Ortodonții și chirurgii orală și maxilofacială lucrează împreună pentru a dezvolta planul de tratament. Razele X dentare, mulajele și modelele sunt o parte importantă a planificării operațiilor maxilofaciale. Modelarea tridimensională asistată de computer este o alegere confortabilă atât pentru pacient, cât și pentru medic. Tomografia computerizată tridimensională, planificarea tratamentului asistată de computer și aparatele ortodontice temporare pot fi preferate pentru a ajuta la mișcarea dinților și pentru a reduce timpul de utilizare a aparatelor dentare. În unele cazuri, numai aceste metode pot elimina necesitatea tratamentului chirurgical.
Genioplastia (Chirurgia de Bărbie)
Tipul de intervenție chirurgicală efectuată la nivelul bărbiei din motive cosmetice și estetice se numește genioplastie. Este adesea aplicată pentru a corecta aspectul, nu din cauza unei probleme medicale. Procedura de genioplastie poate fi efectuată prin mai multe metode:
- Împingerea bărbiei înainte sau înapoi.
- Alinierea unei bărbii asimetrice și îndreptate.
- Micșorarea sau lungirea bărbiei.
- Îngustarea, lărgirea sau conferirea unei aparențe ascuțite a maxilarului.
Genioplastia nu este o procedură foarte complicată, iar rezultatele sunt în general satisfăcătoare. Riscul de complicații în injecțiile de umpluturi sau operațiile chirurgicale și aplicațiile de genioplastie nu este foarte mare, iar perioada de recuperare este în general scurtă.
Când ar trebui să consultați un chirurg oral, dentar și maxilofacial
Chirurgia maxilofacială poate ameliora în mod permanent durerea, poate restabili funcțiile pierdute și poate îmbunătăți în mod permanent aspectul. Operațiile efectuate de un chirurg oral și maxilofacial cu experiență suficientă și cunoștințe extinse, adesea în colaborare cu un ortodontist, sunt în general sigure și prezintă riscuri minime. Riscurile operației pot fi enumerate ca pierderi de sânge, infecție, leziuni nervoase, fracturi ale maxilarului, revenirea maxilarului la poziția sa inițială, durere în articulația maxilarului și tulburări ale mișcării mușcăturii, necesitatea unei reoperații și dinți care necesită tratament de canal. Stările posibile care pot fi întâlnite după operație sunt durerea și umflarea, problemele de alimentație care pot fi rezolvate cu controlul unui dietetician și suplimente nutritive adecvate și procesul de adaptare la o nouă apariție facială, care de obicei este de scurtă durată. În prezența oricăror semne de infecție sau complicații după chirurgia maxilofacială, ar trebui consultat un profesionist în domeniul sănătății. Febra, umflarea anormală și durerea persistentă, un gust rău și metalic în gură, sângerarea excesivă sau puroiul sunt printre constatările care ar trebui notate.
Formular de contact
Comments are closed