Chirurgie generală
Chirurgia generală este o specialitate medicală care cuprinde proceduri chirurgicale, diagnostic și tratament pentru o gamă largă de afecțiuni care afectează abdomenul, sistemul endocrin, colonul, ficatul, pancreasul și rectul. Medicii specializați în chirurgie generală sunt numiți chirurgi generaliști.
Ce este chirurgia generală ca domeniu?
Un chirurg general trebuie să parcurgă 6 ani de pregătire medicală urmați de 5 ani de pregătire în chirurgie. Fiind una dintre cele mai solicitante specializări medicale, un chirurg junior petrece sute de ore de gardă, în ture și în sala de operații pentru a dobândi expertiză până când devin calificați în titlul de chirurg general.
Ce face un Chirurg General?
Pentru a înțelege boala pacientului, chirurgul general investighează simptomele și istoricul medical, efectuează un examen fizic și prescrie teste diagnostice pentru a înțelege profunzimea stării de sănătate actuale. Adesea, pacienții pot fi consultați sau îndrumați din alte clinici pentru a fi evaluați în vederea tratamentelor chirurgicale. Chirurgii vor discuta apoi riscurile și beneficiile pentru a ajuta pacientul să ia o decizie informată.
Ce afecțiuni tratează un Chirurg General?
Un chirurg general tratează o serie de afecțiuni; sunt chemați pentru cazuri particulare în diverse domenii. Câteva exemple includ:
Boli ale sistemului digestiv:
- Boala vezicii biliare: Pietrele la vezica biliară sunt depozite dure în vezica biliară care induc durere abdominală, greață și vărsături.
- Cancerul de colon: Se produce în intestinul gros. După operația de cancer, chirurgii generaliști efectuează intervenții chirurgicale pentru a îndepărta excrescențele canceroase și pentru a reconstrui colonul.
- Hemoroizii: Hemoroizii sunt vene umflate care seamănă cu venele varicoase în anus și în partea inferioară a rectului. Hemoroizii pot apărea în interior sau în exteriorul anusului. Simptomele tipice sunt durerea, durerea și sângerarea în timpul defecației. Dacă progresează, poate fi tratată cu intervenții chirurgicale.
- Abscesul hepatic: Leziunile hepatice sau infecțiile intra-abdominale pot cauza absces hepatic. Majoritatea acestor abcese sunt roșii strălucitoare și tind să sângereze. Unele dintre ele pot fi cauzate de ciuperci și paraziți. Dacă alte metode de tratament nu răspund, se aplică procedura chirurgicală.
- Cancerul de ficat: Cancerul de ficat, cauzat de creșterea anormală a celulelor hepatice, se poate răspândi și din alte părți ale corpului. În funcție de gradul cancerului, poate fi tratat cu intervenții chirurgicale.
- Fisura: O ruptură în pielea care acoperă anusul. Fisurile pot apărea în cazurile de constipație care durează mult timp. Acestea pot cauza durere și sângerare. Uneori poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru tratament.
- Fistula: Fistula este o structură tubulară formată între un organ și alt organ. Fistulele pot cauza trecerea fluidelor corporale între țesuturi. Poate fi tratată cu intervenții chirurgicale.
Boli digestive cu tratament chirurgical:
- Hernia: Apare atunci când un organ pătrunde prin mușchii slabi din abdomen. Este tratată cu chirurgie.
- Apendicita: Infecția într-o mică structură în formă de pungă atașată la intestinul gros cauzează mărirea acesteia și devine fatală dacă nu este operată. Este tratată cu chirurgie.
- Prolapsul rectal: Este protruzia rectului, ultima parte a intestinului, din anus. Poate fi tratată cu chirurgie.
Afecțiuni ale sânului:
În general, în chirurgia sânului se efectuează evaluarea, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor precum cancerul de sân. Afecțiuni precum tumori benigne și maligne dezvoltate în sân și tumori în ganglionii limfatici din axilă pot necesita proceduri chirurgicale. Cancerul de sân și îndepărtarea nodulilor de sân – tumori canceroase și non-canceroase prin lumpectomie sau mastectomie.
Boli ale țesuturilor moi:
Există multe boli pe care chirurgii generali le tratează; Un subset al cerințelor este tratamentul bolilor țesuturilor moi. Chirurgia generală poate examina, diagnostica și trata sarcoamele și tumori în țesuturile moi.
Probleme și afecțiuni endocrine:
Sistemul endocrin din corpul uman produce hormoni și enzime care ajută corpul să facă față stresului prin care trece. Chirurgii generali pot trata următoarele afecțiuni care afectează aceste glande:
- Tulburările tiroidiene: precum hipertiroidismul sau hipotiroidismul, pot fi tratate prin intervenții chirurgicale sau completate cu medicamente. Glanda se află în gât și produce hormonul care reglează metabolismul.
- Tumori ale glandei adrenale: Glandele suprarenale sunt situate deasupra rinichilor și produc hormonul de luptă sau de fugă, adrenalină. Ele controlează tensiunea arterială, răspunsul la stres și răspunsul metabolic al corpului.
- Tulburările glandei paratiroide: precum hiperparatiroidismul (o glandă hiperactivă) și hipoparatiroidismul (o glandă hipoactivă), pot fi corectate prin intervenții chirurgicale. Glandele paratiroide gestionează nivelurile de calciu din corp.
Metode de diagnostic frecvent utilizate de chirurgia generală:
Pentru a trata bolile chirurgicale generale, este important să se facă mai întâi un diagnostic corect.
În primul rând, istoricul pacientului este ascultat în detaliu și se învață istoricul medical al pacientului. Apoi, se efectuează testele radiologice, biochimice și de examinare fizică necesare. Metodele de diagnostic utilizate în chirurgia generală pot fi enumerate astfel:
- Colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP): ERCP este o metodă folosită pentru a diagnostica și trata afecțiuni ale ficatului, vezicii biliare și pancreasului. Prin această metodă, se introduce o tijă lungă și flexibilă prin gură și se îndreaptă spre gură, esofag și stomac. Un colorant este injectat în această zonă și monitorizat pe computer.
- Endoscopie: Este examinarea stomacului și a intestinelor prin introducerea unei tuburi cu o lumină și o cameră la capăt prin gură. Aplicabilă de chirurgi antrenați.
- Colonoscopie: Este examinarea colonului și a rectului prin introducerea unei tije flexibile cu o cameră și lumină la capăt prin anus. Poate fi efectuată de chirurgi antrenați.
- Ultrasonografie: Ultrasonografia folosește unde sonore pentru a examina țesuturile și organele din corp în detaliu. Undele sonore creează ecouri care creează imagini ale organelor pe un ecran de calculator.
- Tomografia computerizată (CT): Folosește raze X pentru a crea imagini 3D ale corpului din diferite unghiuri. În acest fel, organele corpului, vasele de sânge și alte țesuturi pot fi examinate în detaliu.
- Radiografia: Este folosită pentru a obține imagini ale interiorului corpului folosind raze X. Imaginile sunt formate în alb și negru. Acest lucru se datorează faptului că diferite părți ale corpului absorb radiațiile în diferite grade.
- Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM): Imagistica prin rezonanță magnetică este un dispozitiv care folosește unde radio și un câmp magnetic pentru a vedea corpul în detaliu. Creează câmpul magnetic datorită magneților mari din interiorul său.
- Teste de biochimie: Testele de sânge sunt una dintre metodele utilizate frecvent pentru a diagnostica boli în departamentul de chirurgie generală. În special, testele biochimice pot fi folosite pentru a diagnostica boli ale sistemului circulator și ale hormonilor.
- Biopsie: Alte metode de diagnostic utilizate pentru a diagnostica unele boli pot să nu răspundă. În astfel de cazuri, se poate folosi metoda de biopsie. Diagnosticul bolii poate fi făcut prin prelevarea unei bucăți de țesut din zona bolii și examinarea acestuia.
- Chirurgie exploratorie: Chirurgia exploratorie poate fi aplicată atunci când metodele de diagnostic aplicate nu răspund. Pentru a observa boala, se face o incizie în abdomen și se efectuează o examinare.
Care sunt metodele de tratament în Chirurgia Generală?
După ce bolile sunt diagnosticate în departamentul de chirurgie generală, poate fi aplicat un plan de tratament adecvat în funcție de gradul bolii. În general, în chirurgia generală se efectuează operații chirurgicale, dar condițiile care nu necesită chirurgie pot fi controlate cu terapie medicamentoasă. Operațiile pot fi clasificate ca operații deschise și operații minim invazive. După cum sugerează și numele, operațiile deschise implică realizarea de incizii mari pentru a ajunge și a opera zona țintă. Acest lucru include de obicei operațiile pentru cancer și operațiile de urgență; atunci când pacienții nu au timp să se pregătească pentru intervenția chirurgicală. Operațiile minim invazive sunt operații mai specifice care își propun să facă cel mai mic număr de cicatrici și proceduri invazive pentru a efectua operația necesară. Metodele de tratament aplicate în chirurgia generală pot fi enumerate astfel:
- Metoda chirurgiei deschise: Este o procedură efectuată prin realizarea unei incizii în piele. Boala este tratată prin realizarea unei incizii mari sau mici în zona în care se află boala. Incizia este apoi suturată. Chirurgia deschisă poate fi efectuată sub anestezie generală sau locală.
- Apendicectomie: În caz de apendicită, se efectuează apendicectomie pentru a îndepărta chirurgical apendicele, care este o parte a intestinului gros.
- Colecistectomie: Este o metodă folosită pentru a îndepărta vezica biliară dacă este plină de pietre sau a devenit cancerigenă.
- Hemoroidectomie: Este îndepărtarea venelor umflate din rect și anus.
- Mastectomie: O operație pentru a îndepărta parțial sau complet sânul. Mastectomia este de obicei efectuată pentru a trata cancerul de sân.
Proceduri cele mai comune:
- Metoda chirurgiei laparoscopice: Una dintre metodele de tratament cele mai des folosite în chirurgia generală este metoda laparoscopică. Prin realizarea unei incizii minime în zona, dispozitivul laparoscopic poate fi introdus prin această zonă pentru a trata zona afectată. Deoarece există o cameră la capătul dispozitivului laparoscopic, medicul poate vedea și trata zona. Această metodă poate fi efectuată sub anestezie generală sau locală.
- Endoscopie: Pentru a examina organele sistemului digestiv, se introduce o tub lung și subțire cu o cameră și lumină la capăt prin gură și avansat. Se poate lua și o probă de biopsie cu această metodă.
- Bronhoscopie: Este o metodă care permite examinarea bronhiilor din plămâni cu ajutorul unui tub flexibil. Cu această metodă, se pot lua și probe de țesut din plămâni.
- Cistoscopie: Este folosită pentru a examina tractul urinar, uretra și vezica urinară. Este atât o metodă de diagnostic, cât și o metodă de tratament.
- Artroscopie: Este folosită pentru a examina și repara interiorul articulațiilor.
Formular de contact
Comments are closed