Chirurgie gastrointestinală
Chirurgia gastrointestinală este un domeniu specializat al medicinei care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor care afectează organele sistemului digestiv. Aceste organe includ esofagul, stomacul, intestinul subțire, intestinul gros, rectul, ficatul, vezica biliară, pancreasul și anusul. Chirurgia gastrointestinală poate fi inclusă în planul de tratament pentru o varietate largă de afecțiuni, de la probleme comune precum apendicita și calculii biliari la afecțiuni mai grave precum cancerul de colon. Diverse abordări cum ar fi îndepărtarea țesuturilor canceroase sau a tumorilor benigne non-canceroase în diverse organe cum ar fi intestinele și repararea țesuturilor și organelor deteriorate sunt implementate în cadrul chirurgiei gastrointestinale. Diverse tehnici chirurgicale gastrointestinale pot fi folosite și pentru repararea unei probleme precum o hernie (o gaură sau un punct slab în peretele abdominal). Procedurile chirurgicale minim invazive pot fi preferate pentru screening, diagnosticarea și monitorizarea bolilor sistemului digestiv.
Care sunt diferitele proceduri în chirurgia gastrointestinală?
Există mai multe operații care intră în categoria chirurgiei gastrointestinale. Printre cele mai populare proceduri se numără:
Endoscopia Gastrointestinală
Endoscopia gastrointestinală este o procedură nesurgicală în care un medic folosește un tub flexibil cu o cameră (endoscop) pentru a vizualiza interiorul tractului digestiv. Există mai multe tipuri de endoscopii gastrointestinale, inclusiv colonoscopia (examinarea colonului), endoscopia superioară (examinarea esofagului și stomacului) și sigmoidoscopia (examinarea rectului și colonului inferior). Procedura este de obicei efectuată pentru diagnosticarea și tratamentul problemelor digestive, cum ar fi durerile abdominale, sângerările și dificultățile la înghițire. Endoscopia gastrointestinală este de obicei bine tolerată și prezintă puține riscuri.
Apendicectomia
Apendicectomia este îndepărtarea chirurgicală a apendicelui, un organ mic situat în partea dreaptă inferioară a abdomenului, care se conectează la intestinul gros. Apendicele mai este cunoscut și sub numele de cec. Apendicita se referă la inflamația apendicelui și este o afecțiune care, dacă nu este tratată, poate duce la complicații grave și este adesea fatală. Tratamentul afecțiunilor precum apendicita este chirurgical și în aceste cazuri, apendicectomia este o operație care ar trebui efectuată urgent. Operația poate fi efectuată laparoscopic, cu incizii mici și dispozitive avansate, sau deschis folosind metode tradiționale. Timpul de recuperare după apendicectomie poate varia, dar majoritatea pacienților se pot întoarce la funcțiile lor obișnuite după câteva săptămâni. Este foarte important să urmați recomandările medicului pentru îngrijirea postoperatorie pentru a minimiza posibilitatea de complicații.
Colecistectomia
Îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare, un organ mic în formă de pară situat sub ficat și responsabil pentru stocarea lichidului biliar, este cunoscută sub numele de colecistectomie. Operația poate fi folosită în general în tratamentul calculilor biliari, care sunt mici bule tari care se pot dezvolta în vezica biliară, în managementul obstrucției căilor biliare și complicațiilor din cauza infecției. Pentru colecistectomie, sunt disponibile atât o incizie deschisă tipică, cât și o procedură laparoscopică folosind incizii mici și dispozitive speciale. În unele cazuri, probleme digestive precum diareea sau scaunele grase pot apărea după îndepărtarea vezicii biliare. Dieta și unele abordări farmacologice pot fi utile în gestionarea acestor schimbări, care sunt de obicei temporare.
Repararea Herniei
Repararea herniei este o procedură chirurgicală care poate fi aplicată pentru a corecta imaginea care apare atunci când unele organe din abdomen se proiectează dintr-un punct slab sau o cavitate în peretele abdominal. Herniile pot apărea congenital sau mai târziu. Herniile pot crește în timp, provocând plângeri precum umflarea și dureri severe. Cele mai comune zone ale herniei în peretele abdominal sunt zona inghinală, în jurul buricului și zonele inciziilor anterioare. Aceasta se poate manifesta prin umflarea, durerea și sensibilitatea sub piele în situații care cresc presiunea intra-abdominală cum ar fi ridicarea greutăților, exercițiile grele, tusea, sarcina, efortul și constipația. În unele cazuri, durerea poate deveni insuportabilă. Cu toate acestea, condiții precum roșeața, creșterea temperaturii, limitarea mișcării și creșterea severității durerii necesită intervenție de urgență. Tratamentul herniei este chirurgical. Repararea herniei cu metodă laparoscopică sau chirurgie deschisă oferă de obicei rezultate bune.
Chirurgia Bariatrică
Bypass-ul gastric sau alte operații de pierdere în greutate sunt cunoscute în principal sub numele de chirurgie bariatrică. Chirurgia bariatrică este o metodă care poate fi aplicată în cazuri de obezitate în care dieta și exercițiile fizice nu sunt eficiente, și în cazurile în care funcțiile vitale sunt afectate din cauza excesului de greutate, cum ar fi obezitatea morbida. În timp ce unele proceduri chirurgicale limitează cât de mult să mănânci prin schimbarea capacității stomacului, unele proceduri asigură controlul greutății prin fiind eficiente asupra mecanismului de absorbție a nutrienților luați în organism. Unele dintre procedurile aplicate lucrează în ambele sensuri. Tipurile de chirurgie bariatrică au avantaje și dezavantaje. Cel mai precis și fiabilă metodă variază în funcție de caracteristicile pacientului. Obținerea de sprijin din partea unui profesionist în sănătate cu experiență în planificarea tratamentului adecvat este de asemenea foarte importantă pentru sănătatea procesului postoperator. Tipurile de chirurgie bariatrică sunt în principal gastrectomia în mânecă, bypass-ul gastric Roux-en-Y și divergența bilio-pancreatică cu comutator duodenal. În timp ce chirurgia bariatrică poate fi foarte benefică în multe cazuri, toate intervențiile chirurgicale pentru pierderea în greutate poartă potențialul de complicații grave și efecte secundare. Schimbările permanente și sănătoase în obiceiurile alimentare și exercițiile regulate sunt esențiale pentru succesul pe termen lung al chirurgiei bariatrice.
Colectomia
Îndepărtarea chirurgicală a întregului sau a unei părți a colonului, cunoscut sub numele de intestinul gros, este numită colectomie. Procedura este de obicei efectuată pentru a trata afecțiuni precum cancerul de colon, boala inflamatorie intestinală și diverticulita (o condiție în care se formează mici buzunare în peretele colonului). Colectomia poate fi realizată fie printr-o incizie deschisă, fie laparoscopic. În unele cazuri, o colectomie poate fi efectuată ca parte a unei proceduri mai mari, cum ar fi o proctocolectomie (îndepărtarea colonului și a rectului) sau o ileostomie (crearea unei deschideri în peretele abdominal pentru a permite colectarea deșeurilor într-un sac în afara corpului). Aceste proceduri pot fi necesare pentru persoanele cu cazuri mai avansate de cancer de colon sau boală inflamatorie intestinală.
Operațiile Pancreatice
Chirurgia Whipple este una dintre cele mai populare operații chirurgicale în chirurgia pancreatică. Procedura Whipple, numită și pancreaticoduodenectomie, este o operație chirurgicală extrem de complexă care implică îndepărtarea capului pancreasului, a primei părți a intestinului subțire (duodenul), a vezicii biliare și a canalului biliar. Cu această operație, tratamentul tumorilor pancreatice, intestinale și ale căilor biliare este vizat. Chirurgia Whipple este cea mai des efectuată operație în cazurile izolate de cancer de cap pancreatic.
Operațiile Hepatice
În cadrul chirurgiei hepatice, se efectuează operații precum transplantul de ficat, rezecția hepatică sau hepatectomia. Hepatectomia este o procedură chirurgicală în care o parte a ficatului este îndepărtată. Dacă există o zonă sănătoasă în ficat, aproximativ două treimi din acesta pot fi resecate. Astăzi, multe proceduri deschise și închise pot fi efectuate în cadrul chirurgiei cancerului.
Operațiile de Cancer
Chirurgia cancerului poate fi planificată pentru aproape orice organ precum ficatul, pancreasul, colonul, intestinul subțire și stomacul. Există diverse abordări ale chirurgiei cancerului, cum ar fi rezecția parțială sau totală a tumorii și îndepărtarea organului.
Operațiile chirurgicale pot fi în general efectuate în două moduri. Inciziile mari și perioadele lungi de recuperare sunt de așteptat în cazul operațiilor deschise, care au fost preferate tradițional de mulți ani. Chirurgia deschisă prezintă, de asemenea, un risc ridicat de dezvoltare a infecțiilor și altor complicații, dar în unele cazuri, chirurgia deschisă poate fi singura opțiune de tratament. Operațiile laparoscopice sunt cunoscute și sub numele de chirurgie închisă. Aceste operații se efectuează prin efectuarea de mici incizii și trimiterea camerelor prin incizii. Cu tehnologia în continuă dezvoltare, metodele laparoscopice pot fi preferate în multe operații dificile, cum ar fi chirurgiile pancreatice. Acestea au avantaje precum scurtarea șederii în spital și controlul infecțiilor. Chirurgia deschisă și chirurgia laparoscopică pot fi, de asemenea, preferate în chirurgiile cancerului.
Care sunt beneficiile chirurgiei gastrointestinale?
Chirurgia gastrointestinală poate oferi o varietate de beneficii pentru persoanele cu anumite afecțiuni digestive. Unele dintre beneficiile potențiale includ următoarele:
- Ameliorarea simptomelor: Chirurgia poate ajuta la ameliorarea durerii abdominale, a balonării și a dificultăților la înghițire.
- Îmbunătățirea calității vieții: Mulți oameni experimentează o îmbunătățire a calității vieții lor după chirurgia gastrointestinală, deoarece pot mânca și funcționa mai normal.
- Prevenirea complicațiilor: În unele cazuri, chirurgia gastrointestinală poate ajuta la prevenirea dezvoltării complicațiilor, cum ar fi perforația colonului sau a apendicelui.
- Îmbunătățirea sănătății pe termen lung: Pentru afecțiuni precum cancerul de colon, chirurgia gastrointestinală poate fi o parte importantă a tratamentului și poate îmbunătăți rezultatele sănătății pe termen lung.
- Pierdere în greutate: Unele proceduri gastrointestinale, inclusiv chirurgia bariatrică, pot ajuta pacienții să scape de kilogramele în plus și să-și îmbunătățească sănătatea generală.
Formular de contact
Comments are closed