Chirurgie estetică, plastică și reconstructivă
Chirurgiile estetice, cunoscute și sub denumirea de chirurgie cosmetică, sunt un tip de intervenție chirurgicală efectuată pentru a îmbunătăți aspectul unei persoane. De obicei, chirurgia estetică este opțională, ceea ce înseamnă că de cele mai multe ori nu este necesară din punct de vedere medical, ci este aleasă de pacient din motive personale. În plus, pot exista cazuri în care chirurgia plastică este necesară. Aceste condiții includ în principal anomalii congenitale și proceduri de restaurare post-arsură.
Chirurgia Plastică și Reconstructivă
Chirurgia plastică este un tip de intervenție chirurgicală care se concentrează pe repararea sau reconstructia defectelor sau anormalităților din corp. Acest lucru poate include atât intervenții estetice, cât și reconstructive. Chirurgia reconstructivă este un tip de chirurgie plastică care se efectuează pentru a corecta deficiențele funcționale, cum ar fi cele cauzate de arsuri, traume sau defecte congenitale. Chirurgii de reconstrucție sunt însărcinați cu efectuarea chirurgiei reconstructive pe orice parte a corpului și li se solicită adesea să îmbunătățească funcționalitatea și să corecteze anomalii fizice. Termenul „reconstructiv” înseamnă repararea sau reconstruirea a ceva care a fost deteriorat sau distrus. Reconstructia sanilor după o mastectomie, salvarea membrelor, reconstructia facială cum ar fi chirurgia ortognatică și procedurile la mână sunt câteva exemple de chirurgie reconstructivă. În domeniul chirurgiei reconstructive, există tratamente cum ar fi repararea de fante palatine și labiale, chirurgia de limfedem, chirurgia pentru migrene, precum și tratamentul multor boli legate de traumă, cancer sau infecție.
În general, chirurgia plastică și reconstructivă este efectuată de chirurgi plasticieni care au absolvit traininguri suplimentare în aceste domenii specializate. Chirurgii plasticieni lucrează cu pacienții pentru a crea un plan procedural de tratament care să se potrivească obiectivelor și scopurilor lor specifice. O gamă largă de tehnici și proceduri pot fi folosite de chirurgi, inclusiv intervenții chirurgicale, grefe de piele și extindere tisulară, pentru a obține rezultatele dorite.
În lumea de astăzi, operațiile estetice sunt de mare importanță în tratarea cazurilor grave cum ar fi pierderea traumatică a membrelor, arsurile și în tratarea multor boli care reduc calitatea vieții. Chirurgia estetică, plastică și reconstructivă este, de asemenea, preferată și în anumite indicații sociale, cum ar fi îmbunătățirea stării de spirit a pacienților. Multe proceduri cum ar fi transplantul de păr, operațiile la sân și nas, și botoxul sunt în domeniul chirurgiei estetice.
Cele mai preferate și populare operații sunt în principal:
Chirurgia pentru Arsuri
Tipurile de arsuri care sunt printre cele mai severe traume includ arsurile chimice, termice sau electrice. Există arsuri de prim grad, secund grad și de al treilea grad în funcție de adâncime. Arsuri superficiale sunt de prim grad, iar cele profunde sunt de obicei de al treilea grad. Deoarece arsurile sunt leziuni sistemice, acestea pot provoca daune rapide și periculoase pentru viață la organe. Deși intervenția de urgență în arsuri este foarte valoroasă în prevenirea complicatiilor grave, tratamentul chirurgical este de asemenea important, în special în minimizarea daunelor permanente. Tratamentul general al arsurilor și cicatricilor se realizează în clinici de chirurgie plastică. Chirurgia pentru arsuri, care este una dintre tratamentele în scopuri de reparare și estetice, poate da rezultate mai pozitive dacă este aplicată în perioada timpurie. Cea mai comună complicație tardivă la pacienții cu arsuri este formarea țesutului cicatricial și a benzilor de piele care restricționează mișcarea în zona articulației numită contractură. Aplicațiile de extensie tisulară, grefa de piele sau alternativele de reparare a lambelor sunt aplicații de chirurgie estetică și plastică în tratamentul cicatricilor și contracturilor.
Transplantul de Păr
Foliculii de păr sunt mutați dintr-un sit donator într-un sit receptor în timpul unui proces chirurgical cunoscut sub numele de transplant de păr. Tratamentul este folosit frecvent pentru a regenera părul în zonele scalpului care devin chel sau subțiri. În timpul procedurii, chirurgul va îndepărta o bandă de piele din situl donator sau va extrage foliculii de păr individuali folosind un instrument specializat. Situl receptor este locul unde foliculii de păr plantați vor crește păr nou.
Augmentarea Sânului
Augmentarea sânului este un tratament chirurgical folosit pentru a mări dimensiunea sau a schimba conturul sânilor. Pot fi folosite implanturi mamare sau grefe de grăsime. Operația este adesea efectuată pentru a îmbunătăți aspectul sânilor, pentru a îmbunătăți simetria sau pentru a restabili volumul care poate fi pierdut din cauza sarcinii, pierderii în greutate sau îmbătrânirii. Două tipuri de implanturi sunt utilizate în chirurgia sânului: silicon și salină. Implanturile de silicon sunt folosite în mod obișnuit, dar este mai puțin probabil să arate natural. Implanturile saline sunt mai predispuse să se lase și să se rupă. Operațiile de proteză la sân sunt efectuate sub anestezie generală. Operația începe prin efectuarea unei incizii lateral sau sub sân și se încheie cu poziționarea implantului de sân, apoi cusătura inciziei și închiderea acesteia cu un pansament. Procedura durează de obicei între 60 și 90 de minute.
Liftingul Facial
Liftingul facial este o intervenție chirurgicală care strânge pielea și țesuturile subiacente pentru a îmbunătăți și adăuga valoare estetică feței. Tehnica poate ajuta la diminuarea vizibilității ridurilor, a pielii lăsate și a altor simptome ale îmbătrânirii. În funcție de cerințele și obiectivele pacientului, procedura de lifting facial poate fi efectuată pe partea inferioară a feței, pe mijlocul feței sau pe întreaga față. Inciziile trebuie făcute în piele pentru a avea acces la țesuturile subiacente în timpul intervenției chirurgicale, care este efectuată în mod frecvent sub anestezie generală. Chirurgii plasticieni vor strânge și repoziționa apoi țesuturile și vor elimina pielea în exces dacă este necesar.
Chirurgia Buzei
Chirurgia buzelor este efectuată pentru a schimba aspectul sau funcționalitatea buzelor. În chirurgia cosmetică, chirurgia buzelor poate fi efectuată pentru a îmbunătăți aspectul buzelor prin modificarea dimensiunii, formei sau simetriei lor. Aceasta poate include proceduri precum augmentarea buzelor, care implică utilizarea de umpluturi dermale sau implanturi pentru a mări volumul buzelor, sau reducerea buzelor, care implică îndepărtarea țesutului în exces pentru a reduce dimensiunea buzelor.
Rinoplastia
Rinoplastia este cunoscută popular sub numele de o operație la nas. Este o procedură chirurgicală efectuată în scopul de a altera aspectul nasului sau funcționalitatea acestuia. Acest lucru poate implica operații pentru a face nasul mai mic, pentru a modifica aspectul vârfului sau pentru a ajusta unghiul la care nasul întâlnește buza superioară. În plus, rinoplastia poate fi realizată pentru a trata problemele funcționale ale nasului, precum un sept deviat sau o pasaj nazal blocat. Procedura este de obicei efectuată sub anestezie generală și implică efectuarea de incizii în piele pentru a avea acces la structurile subiacente ale nasului. Chirurgul va remodela apoi oasele și cartilajul nasului după cum este necesar pentru a obține rezultatele dorite. În unele cazuri, chirurgul poate utiliza și grefe sau implanturi pentru a adăuga structură sau volum la nas.
Botoxul
Pentru a reduce aspectul ridurilor și a altor semne de îmbătrânire, precum liniile fine faciale, Botoxul este o intervenție chirurgicală cosmetică populară, non-invazivă. Funcționează prin întreruperea temporară a mușchilor care cauzează ridurile, oferind pielii un aspect mai neted și mai tânăr. Când este injectat în mușchii feței, botoxul blochează eliberarea acetilcolinei, o substanță chimică implicată în contracția musculară.
Această paralizie temporară a mușchilor reduce aspectul ridurilor și liniilor fine de pe față, în special pe frunte, între sprâncene și în jurul ochilor. Procedura este relativ rapidă. Chirurgul va curăța pielea înainte de a injecta Botox în cantități semnificative, dar mici, în zona țintă specifică sau necesară, folosind o ac cu vârf fin și precis. Procedura ar trebui să dureze nu mai mult de o jumătate de oră și este de obicei bine tolerată de pacienți. Efectele Botoxului durează în general aproximativ 3-4 luni, după acea perioadă procedura poate fi repetată.
Formular de contact
Comments are closed