Chirurgie cardiovasculară
Chirurgia cardiovasculară este un domeniu specializat al medicinei care se concentrează pe tratarea afecțiunilor care afectează inima și vasele de sânge și își propune să trateze bolile cardiovasculare. Chirurgii cardiovasculari completează 5 ani de pregătire în specializarea chirurgiei cardiovasculare după 6 ani de educație medicală.
Sănătatea cardiovasculară poate fi afectată de condiții care afectează inima și vasele de sânge și poate varia de la ușoare la severe. În plus, bolile cardiovasculare sunt cauza cea mai comună a decesului în întreaga lume. Indivizii de toate vârstele au un risc inevitabil de a dezvolta boli cardiovasculare. Din acest motiv, unitățile de chirurgie cardiovasculară sunt una dintre ramurile-cheie ale spitalelor.
Chirurgia Cardiovasculară – tipuri de boli de inimă
Există diverse metode de tratament pentru bolile cardiovasculare și acestea sunt evaluate în funcție de tipul bolii, evoluția acesteia și starea actuală a pacientului. Tratamentele chirurgicale reprezintă o parte semnificativă din acestea, iar chirurgii cardiologi tratează o varietate de aceste boli, incluzând cele mai comune enumerate mai jos.
Boala Coronariană
Aceasta este una dintre multele boli circulatorii comune în care acumularea de plăci cauzează îngustarea sau blocarea arterelor care transportă sânge la inimă. Angina (durerile în piept) și infarctul miocardic sunt posibile consecințe ale bolii coronariene. Această problemă poate fi tratată cu chirurgie cardiovasculară prin tehnici precum bypass-ul arterei coronariene, care implică construirea unui bypass în jurul arterei blocate folosind un vas de sânge sănătos de la o altă parte a corpului.
Boala valvei inimii și problemele aferente
Cele patru valve ale inimii ajută la controlul fluxului sanguin prin organ. Aceste valve nu pot funcționa eficient dacă suferă leziuni sau boli, ceea ce poate provoca probleme precum insuficiența cardiacă. Problemele valvei pot fi remediate sau înlocuite prin chirurgie valvulară cardiovasculară.
Infarctul miocardic
Atunci când una sau mai multe artere coronariene se îngustează sau se blochează, inima pierde alimentarea cu sânge, ceea ce duce la un infarct miocardic. Mușchiul cardiac poate suferi leziuni pe termen lung ca urmare a acestui fapt. Chirurgia cardiovasculară poate fi folosită pentru a trata infarctul miocardic prin tehnici precum angioplastia, în care se utilizează un balon mic pentru a deschide artera blocată sau prin bypass-ul arterei coronariene.
Insuficiența cardiacă
Inima devine incapabilă să pompeze suficient sânge pentru a satisface necesitățile organismului în această stare. Numeroase condiții, cum ar fi boala coronariană, tensiunea arterială excesivă și problemele cu valvele inimii, ar putea contribui la aceasta. Chirurgia valvulară cardiacă și bypass-ul arterei coronariene sunt două exemple de operații de chirurgie cardiovasculară care pot fi efectuate pentru a trata insuficiența cardiacă.
Anevrismul aortei
O umflătură netratată în artera principală a corpului, aorta, prezintă un risc de ruptură. Segmentul aortei deteriorat poate fi înlocuit sau reparat prin chirurgie cardiovasculară.
Fibrilație atrială
Fibrilația atrială este un ritm cardiac neregulat care poate provoca mai multe boli și probleme cardiace, inclusiv un risc crescut de accident vascular cerebral. Prin tehnici precum procedura Maze, în care se formează țesut cicatricial în inimă pentru a bloca semnalele electrice aberante, chirurgia cardiovasculară poate fi utilizată pentru a trata fibrilația atrialei.
Deși aceasta nu este o listă exhaustivă, cele menționate mai sus sunt câteva exemple de tipuri de boli cardiovasculare care pot fi tratate cu chirurgie cardiovasculară.
Care sunt tipurile comune de chirurgie cardiacă?
Bypass coronarian
Bolile precum blocarea vaselor care alimentează inima (bolile arterelor coronariene), infarctul miocardic și insuficiența cardiacă sunt printre cele mai comune cauze ale decesului. Îngustarea sau blocarea arterelor coronariene duce la incapacitatea inimii de a se alimenta și de a funcționa. După ce partea arterei coronariene blocată sau îngustate este determinată prin angiografie coronariană, se planifică intervenția chirurgicală de bypass.
Prin această intervenție chirurgicală cardiacă, țesutul cardiac care nu poate fi alimentat este furnizat cu sânge printr-o venă preluată dintr-o altă parte a corpului (de exemplu, vena piciorului sau o altă arteră). În funcție de starea pacientului, intervențiile chirurgicale de bypass coronarian pot fi efectuate cu sau fără mașină de inimă-plămân (în inima care bate).
Chirurgia cardio-toracică
Chirurgia cardio-toracică este un tip de intervenție chirurgicală în care un chirurg cardio-toracic tratează afecțiuni și boli care afectează inima, esofagul, plămânii și peretele toracic. Acest tip de intervenție chirurgicală poate fi folosit pentru a trata diverse afecțiuni, cum ar fi boala arterelor coronariene, insuficiența cardiacă și cancerul pulmonar. Unele proceduri standard care fac parte din chirurgia cardio-toracică sunt bypass-ul arterei coronariene, chirurgia valvulară cardiacă și chirurgia de transplant pulmonar.
Chirurgia valvulară cardiacă
Chirurgia valvulară cardiacă este folosită pentru a repara o supapă cardiacă deteriorată. Atunci când o supapă cardiacă deteriorată sau bolnavă trebuie înlocuită, procedura se numește chirurgie de înlocuire a valvei cardiace. Inima are patru valve – aortică, mitrală, tricuspidă și pulmonară – care ajută la reglarea fluxului de sânge prin inimă. Dacă aceste valve devin deteriorate sau bolnave, ele ar putea să nu funcționeze corect, cauzând probleme precum insuficiența cardiacă. Chirurgia de înlocuire a valvei cardiace poate fi folosită pentru a repara supapa afectată sau pentru a o înlocui cu o supapă mecanică sau biologică.
Intervenții chirurgicale aortice complexe
Tratamentele chirurgicale ale anevrismelor care apar ca urmare a disecției aortice sau a vasodilatației datorate rupturii vasului aortic cauzate de expunerea la presiune mare și separarea straturilor de perete unul de celălalt sunt incluse în acest grup.
Chirurgii de tumori cardiace
Este vorba despre tratamentul chirurgical al tumorilor care implică oricare dintre straturile miocardului, endocardului, epicardului și pericardului inimii.
Inserarea unui stimulator cardiac
Acestea sunt intervenții chirurgicale aplicate pentru plasarea stimulatorilor cardiaci care susțin inima care încetinește și slăbește din cauza problemelor din sistemul de conducere electrică și pentru tratamentul insuficienței cardiace.
Proceduri chirurgicale ale pericardului
Chirurgia de pericardiectomie ar trebui să fie efectuată atunci când membrana inimii se îngroașă și împiedică inima să își îndeplinească funcțiile. Astfel de intervenții chirurgicale sunt numite chirurgii ale pericardiului.
Reoperarea pentru intervenții chirurgicale recurente ale inimii
În cazul pacienților care au suferit anterior intervenții chirurgicale ale inimii, reoperările cu risc ridicat care ar trebui efectuate în cele mai multe centre profesionale sunt incluse în acest grup.
Dispozitive de asistență ventriculară (VAD)
Acestea sunt intervenții chirurgicale în care sunt plasate dispozitive de asistență artificială avansată a inimii, care preiau sarcina de pompare a sângelui la inimă la pacienții cu insuficiență cardiacă în stadiu final.
Suport temporar de viață in vitro (ECMO)
În cazurile de insuficiență cardiacă și pulmonară care pun viața în pericol, acestea sunt operațiile în care dispozitivul ECMO, care preia sarcina acestor organe, este introdus.
Intervenții chirurgicale de transplant de inimă
Este o aplicație chirurgicală pentru a vindeca cele mai grave cazuri de boli de inimă. O operație de transplant de inimă poate fi efectuată dacă există un donator decedat cu compatibilitate de țesuturi, ca tratament pentru o boală de inimă.
Boli arteriale
Bolile ocluzive ale sistemului arterial (ateroscleroza) și dilatarea inadecvată (anevrism) sunt principalele boli vasculare. Dacă astfel de probleme sunt diagnosticate după angiografie, se efectuează operații arteriale. Eliminarea plăcilor ocluzive și planificarea bypass-urilor chirurgicale ale vasului sunt cele mai utilizate tehnici în aceste operații.
Boli venoase
Acestea sunt operațiile efectuate pentru tratamentul venelor varicoase, care sunt cele mai cunoscute boli ale sistemului venos și alte boli venoase.
Defecte cardiace congenitale și chirurgii pediatrice
Dezvoltarea defectuoasă a inimii în pântece poate duce la anomalii precum găuri în inimă, stenoze și conexiuni vasculare greșite. Tratamentul unor astfel de condiții este realizat cu chirurgie cardiacă congenitală. Aceste probleme pot reprezenta un pericol pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copilului sau pot fi, de asemenea, amenințătoare de viață.
- Sindromul de Inimă Stângă Hipoplazică: Există întârziere în dezvoltarea structurilor situate pe partea stângă a inimii. Diagnosticul precoce este foarte important și ar trebui făcut un plan de tratament chirurgical treptat.
- Anomalie Totală de Revenire a Venelor Pulmonare: Este o boală congenitală rară a inimii în care venele care aduc sânge din plămâni la inimă sunt conectate la locul greșit. Tratamentul constă în corectarea structurii vasculare greșite prin chirurgie.
- Truncus Arteriosus: Este o afecțiune în care iese doar un vas principal din inimă. Există, de asemenea, posibilitatea de coexistență a defectului septal ventricular (VSD). Necesită diagnostic precoce și tratament chirurgical.
- Atrezia Tricuspidiană și Atrezia Pulmonară: Ambele sunt boli în care se observă probleme structurale congenitale legate de valvele inimii. Tratamentele sunt operații chirurgicale care pot fi efectuate cu diferite tehnici.
- Transpoziția Marilor Arterii (TGA): Este una dintre anomalii congenitale ale inimii cele mai comune și mai importante. Deoarece aorta este conectată la ventriculul drept, sângele venos cu oxigen este pompat către corp. Deoarece artera pulmonară este conectată la ventriculul stâng, sângele bogat în oxigen este pompat înapoi la plămâni. Transpoziția acestor artere mari înseamnă că bebelușul este în pericol de la naștere și necesită o operație chirurgicală imediată.
- Tetralogia Fallot (TOF): Patru probleme congenitale coexistă în tetralogia Fallot:
- Stenoza valvei arteriale (artera pulmonară) care merge de la inimă la plămâni,
- Deschiderea între ventriculele stâng și drept (defect septal ventricular -VSD-)
- Deplasarea aortei spre ventriculul drept.
- Îngroșarea (hipertrofia) ventriculului drept. Operația de corectare chirurgicală este esențială.
- Coarctația Aortică: Este o problemă de îngustare în aortă și poate fi tratată cu chirurgie.
- Stenoză Aortică: Stenoza valvei aortice (stenoză aortică) este o condiție care interferează cu fluxul de sânge între ventriculul stâng și aorta. Cel mai comun tip de stenoză aortică congenitală este stenoza valvei aortice. Necesitatea intervenției chirurgicale este determinată de tendința de vindecare și de gravitatea stenozei.
- Defect Septal Atrioventricular (ASD): Este problema în care peretele (septul) dintre atrii, care sunt structurile inimii cunoscute sub numele de atrii, nu este complet închis, înseamnă că există o trecere între atriumul drept și stâng. Necesitatea intervenției chirurgicale este determinată de tendința de vindecare și de gravitatea problemei.
- Defect Septal Ventricular (VSD): VSD este o gaură în peretele dintre cele două ventricule ale inimii. Necesitatea intervenției chirurgicale este determinată de tendința de vindecare și de gravitatea problemei.
- Canal Arterial Deschis (PDA): Sângele circulă între vena pulmonară și aorta. Tratamentul poate fi efectuat prin închiderea trecerii între intervenția chirurgicală.
Formular de contact
Comments are closed