Boli infecțioase pediatrice
Bolile infectioase pediatrice sunt unități medicale care gestionează procesele de diagnostic și tratament ale infecțiilor copilăriei. După 6 ani de educație medicală, specialiștii în bolile infectioase pediatrice au completat 4 ani de formare majoră în sănătatea și bolile pediatrice și 3 ani de formare minoră în bolile infectioase pediatrice. Deoarece este o specialitate avansată, este una dintre ramurile care includ abordări avansate de tratament.
Bolile infectioase pediatrice reprezintă o preocupare semnificativă în domeniul sănătății publice. Această preocupare și-a sporit gravitatea odată cu apariția bolilor pandemice. Copiii sunt particular vulnerabili la cauzele specifice de infecție datorită sistemelor lor imunitare în dezvoltare și lipsei de expunere anterioară la anumite patogeni. Există o varietate de boli cauzate de infecții, cu simptome diferite, care necesită tratamente diferite pentru tipurile comune de boli pediatrice și strategii de prevenție pentru menținerea sănătății copiilor. O boală infecțioasă este adesea foarte contagioasă, deci diagnosticul în timp util este, de asemenea, important.
Care sunt bolile infecțioase comune?
Bolile tractului respirator superior: Una dintre cele mai comune boli infecțioase în copii este boala tractului respirator superior, cauzată de un virus și care provoacă în general simptome precum secreție nazală, tuse și durere în gât. Răceala obișnuită intră de obicei în această categorie. În timp ce răceala obișnuită nu este în general o boală gravă, poate duce la complicații mai severe în unele cazuri, cum ar fi pneumonia.
Gripa: Gripa, sau gripa, este o altă boală infecțioasă comună la copii. Aceste boli infecțioase sunt cauzate de un virus și sunt foarte contagioase. Simptomele gripei includ febră, dureri în corp și oboseală. În special pentru copiii mici cu afecțiuni medicale subiacente, gripa poate fi periculoasă. Este esențial să se facă vaccinul antigripal în fiecare an pentru a proteja împotriva gripei și să se practice o bună igienă a mâinilor pentru a preveni răspândirea virusului.
Pneumonia: Pneumonia este un tip de infecție a plămânilor. Pneumonia poate varia în intensitate de la moderată la severă și poate fi declanșată de bacterii, viruși sau alte boli. Semnele pneumoniei includ febră, tuse și dificultăți de respirație. Pneumonia poate fi particular de periculoasă pentru copiii mici și adulții mai în vârstă: poate duce la spitalizare și poate fi periculoasă în cazurile grave.
Dureri de gât streptococic: Bacteriile streptococice, care cauzează dureri de gât streptococice, afectează gâtul și provoacă infecții bacteriene. Gâtul inflamat, febra și ganglionii limfatici umflați sunt simptome tipice. Durerile de gât streptococice pot fi tratate cu antibiotice, iar este crucial să se completeze întregul tratament pentru a preveni complicațiile precum febra reumatică.
Bronșiolita: Este inflamația bronșiolelor care se extind în continuarea bronhiilor în tractul respirator. Este o boală a tractului respirator inferior care este comună la copiii sub vârsta de 2 ani și poate provoca disconfort serios.
Meningita: Copiii pot fi, de asemenea, susceptibili la alte boli, cum ar fi meningita, o infecție a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării, și pertussis, cunoscut și sub numele de tuse convulsivă, o boală respiratorie extrem de contagioasă.
Encefalita: Encefalita, cunoscută și sub numele de encefalită, este o inflamație acută a creierului. Cauza cea mai comună este infecțiile virale.
Vărsatul de vânt: O altă afecțiune comună la copii este vărsatul de vânt – virusul varicelo-zosterian este cauza. Este caracterizat de o erupție de vezicule pruriginoase pe tot corpul. Deși vărsatul de vânt este în general o boală ușoară, poate duce la complicații grave în unele cazuri, cum ar fi pneumonia sau encefalita. Există un vaccin disponibil pentru prevenirea vărsatului de vânt.
Tusea convulsivă: Este o infecție rapidă a căilor respiratorii virale cauzată de virusul Bordetella pertussis. Tusea convulsivă provoacă o tuse intensă sufocantă. Poate apărea la orice vârstă, dar poate cauza probleme de sănătate grave la bebelușii sub 1 an.
Boala mâinii-piciorului-gurii (HFMD): Este o boală virală foarte contagioasă care este frecventă la copiii sub 10 ani. Este observată cu febră mare, umflare și roșeață în amigdale, aftele în gură și erupții cutanate.
Oreionul: Este o boală virală contagioasă care apare de obicei la copiii din vârstă școlară. În această boală, există inflamația glandelor salivare, iar vârsta cea mai comună a bolii este între
5-9 ani.
Rujeola: Este o boală cauzată de virusul morbillivirus din grupul paramyxovirusurilor. Deși este în mare parte întâlnită în copilărie, poate fi experimentată și în viața adultă.
Rubeola: Este o boală infecțioasă care se manifestă cu erupții roșii. Deși este una dintre bolile copilăriei, poate fi întâlnită și la adulți.
Scarlatina: Este o boală cauzată de bacteriile streptococice de grup A, care poate progresa cu dureri de gât, febră, dureri de cap și erupții cutanate.
Sepse: Sepsele sunt o afecțiune gravă cauzată de răspunsul organismului la o infecție, atunci când microorganismele intră în sânge. Poate amenința viața.
Majoritatea bolilor pot fi prevenite prin vaccinare. În unele cazuri, chiar și după vaccinare, poate să apară o infecție. Aceasta este o infecție mult mai simplă decât a se îmbolnăvi normal și poate fi depășită cu tratamente simple.
Care este diagnosticul disponibil pentru bolile infecțioase?
Diagnosticarea medicinei infecțioase pediatrice poate fi provocatoare, deoarece multe infecții au simptome similare și necesită abordări de tratament diferite. Este important să diagnosticăm și să tratăm corect bolile infecțioase la copii pentru a preveni complicațiile și a asigura o recuperare rapidă.
Mai multe metode de diagnostic pot fi utilizate de departamentul de boli infecțioase, inclusiv:
Examinare fizică: Un furnizor de servicii medicale va examina corpul copilului, inclusiv gâtul, urechile și pielea, pentru a căuta semne de infecție.
Teste de imagine: Interiorul corpului poate fi vizualizat prin raze X, tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (IRM), care pot ajuta la identificarea infecțiilor.
Teste de diagnostic rapid: Aceste teste sunt concepute pentru a detecta infecții specifice, cum ar fi gripa sau amigdalita streptococică, și oferă rezultate în câteva minute.
Unele teste de laborator care sunt folosite pentru a determina factorul infecțios sunt următoarele:
- Test de sânge
- Cultură de spută
- Test de urină
- Test de scaun
- Test de țesut
- Lichid cerebrospinal
- Mucus din nas, gât sau organe genitale
Ajutorul unui furnizor de servicii medicale în determinarea abordării de diagnostic adecvate este foarte important. În plus față de testele de diagnostic, un furnizor de servicii medicale poate lua în considerare și vârsta copilului, istoricul medical și alți factori în determinarea cauzei unei infecții. Dacă un copil prezintă simptomele unei boli infecțioase, este esențial să solicite asistență medicală pentru a determina cu exactitate cauza și tratamentul necesar. Diagnosticul precoce poate ajuta la prevenirea complicațiilor și la asigurarea unei recuperări rapide.
Care sunt metodele de tratament pentru infecțiile pediatrice?
Măsurile preventive și precauțiile sunt importante pentru protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase și asigurarea sănătății și bunăstării lor generale. Vaccinurile ajută la protejarea împotriva bolilor infecțioase potențial letale. Este crucial să fiți la curent cu vaccinările recomandate pentru copii. Precauțiile, cum ar fi igiena, utilizarea măștilor, acoperirea gurii și a nasului, obținerea suficientă de nutriție și menținerea unui sistem imunitar puternic, sunt foarte eficiente în prevenirea bolilor.
Printre tratamentele care pot fi aplicate după ce factorul infecțios este determinat la copiii care vin la unitățile de boli infecțioase pediatrice cu simptome de infecție se numără următoarele:
- Antibiotice, antivirale și medicamente antifungice
- Medicamente antiparazitare pentru infecțiile parazitare
- Medicamente antipiretice în caz de febră mare
- Tratament cu ser anticorp
- Dietă, dializă și tratament simptomatic al bolilor infecțioase atunci când este necesar.
Bolile infecțioase pediatrice prevenibile prin vaccinare
Datorită vaccinurilor, este posibil să fim complet protejați împotriva multor boli infecțioase importante astăzi. Aceste boli prevenibile prin vaccinare pot fi enumerate după cum urmează:
- Varicelă
- Difterie
- Hepatită A și hepatită B
- Hib (Haemophilus influenzae tip b)
- HPV (virusul papiloma uman)
- Rujeolă
- Meningococică
- Parotidită epidemica (oreion)
- Poliomielită
- Pneumococică
- Rubeolă
- Rotavirus
- Tetanos
- Tuberculoză
- Tuse convulsivă
- Febra tifoidă
- Tifos
- Febra galbenă
- Encefalită japoneză
- Zonă zoster
- Rabie
- Holeră
- Gripă (influenza)
Majoritatea acestor vaccinuri sunt administrate la momentele potrivite pentru copii în cadrul programelor de vaccinare de rutină. Unele vaccinuri, cum ar fi cele împotriva rabiei, a zonei zoster și a encefalitei japoneze, sunt administrate în mod specific în anumite situații dacă sunt recomandate de medic. Unele dintre vaccinurile de rutină oferă protecție pe viață cu o singură imunizare. Cu toate acestea, în unele tipuri de vaccinuri, cum ar fi vaccinul antigripal, poate fi necesară repetarea anuală, deoarece structura virusului se schimbă în mod constant. După vaccinări, teste de anticorpi pot fi aplicate la sânge pentru a monitoriza dacă a apărut imunitatea. Pentru unele tipuri de vaccinuri, cum ar fi hepatita, o nouă doză a vaccinului poate fi necesară atunci când nivelul de anticorpi din sânge scade sub un anumit nivel.
Formular de contact
Comments are closed